četvrtak, 27. studenoga 2014.

ŠARENE GUMICE ZA PLETENJE - ULTIMATIVNI HIT!

pletemo narukvice
Eto, ni nas nije zaobišao novi trend koji se poput pandemije širi među klincima. Mislila sam: dečko je, tek mu je četiri, nije to za njega… Eh, opet bila u krivu!

Prošlog sam petka došla po njega u vrtić, taman ga je dobro ulovila temperatura i bio je totalno klonuo, no unatoč lošem stanju uspio mi je reći da jako jako jako želi gumice. (Kakve gumice???) i onda mi ih je pokazao. Odjurili smo u Šareni dućan i kupili najveću kutiju koju imaju u ponudi.

kukicom prebacujemo u sredinu
Od petka do danas je ispleo tri narukvice baki, po jednu tati, dedi i meni. Sebi jedno šest, jednu nonotu, jednu teti, doktoru jednu i jednu sestri (oduševio ih je) I, da, potpuno sam ih je pleo… bez moje pomoći. Ja čak nisam ni znala kako se to radi dok mi nije pokazao… Jedino sam mu pomogla oko spajanja, jer mu je to još uvijek malo previše komplicirano)


zatim mrvu izvučemo kako bi očice bile ujednačene
Uglavnom, sinoć je tražio da napišemo popis svih njegovih prijatelja, šire obitelji, susjeda, teti u vrtiću, sportskoj školi, engleskom…. I sada plete, plete, plete poklončiće za Božić. Divim se njegovoj upornosti, predanosti, preciznosti, koncentraciji i čudim se i pitam da li je zaista moje dijete… Jer ja nemam živaca za te pimpljave stvari i (sada silno žalim zbog toga) nikada nisam naučila ništa od ručnih radova. Ne znam ni plesti, ni kukičati, ni izrađivati goblene, nešto malo šivam, znala sam pomalo izrađivati nakit, no to je uglavnom to. Da, i sjećam se da smo u osnovnoj školi radili makrame od čašica jogurta. I to je sve od mojih vještina.
za pletenje je potrebna velika koncentracija



gumice mogu poslužiti i za osjetilnu kadu
A gumice? Gumice su zakon! Jest da ih sada ima po čitavoj kući i da se baki diže kosa na glavi, ali ja sam oduševljena! Od toga da mališa vježba finu motoriku, koncentraciju i kreativnost, do toga da je sam došao na ideju da napravi osjetilnu kadicu pomiješavši sve gumice i sada vozi autiće u toj kadici, skriva malene figurice i uživa! 

Definitivno korisno potrošen novac i mnoštvo odličnih aktivnosti koje mogu zabaviti mamu i tatu i igri s mališanom. Zato, ako vas dijete zamoli za vrećicu gumica, svakako mu ih priuštite. Najmanja je vrećica jeftinija od vrećice slatkiša. A rezultat je puno vrijedniji! 

U Koprivnici šarene gumice možete kupiti u nekim kineskim trgovinama, na tržnici, u Pink Panteru, Mulleru i Šarenom dućanu. Oslobodite svoju kreativnost, podružite se s djecom, opustite se i uživajte! Sretno (vam) pletenje želim!
rezultat predanog rada jednog četverogodišnjaka


PS: I, da... čitala sam o tome da su kineske gumice jako otrovne. I imaju 40 posto ftalata, tvari koje po EU propisima u proizvodu može biti najviše do 0,1 posto. Čak je pronađeno dva zabranjena ftalata koji pomažu gumicama držati elastičnost. No, ftlati u ljudski organizam dospijevaju sisanjem, odnosno stavljanjem gumica u usta. Mi smo popričali o tome i svakodnevno nakon igre idemo dobro oprati ruke. Ionako je, ako ćemo sitničariti, sve otrovno. A i ovo je tek naša trenutna okupacija. Tko zna u kojem će nas smjeru naša mašta odvesti!    

2 komentara:

  1. Zanimljivo...
    I mi smo curki (8 godina) kupili na ebay-u te gumice. Dva kompleta, veći i manji. Prvo je plela te veće, od Božića, i sve je bilo OK. Ali je neki dan uzela "mamine", manji paket. I na večer su se pojavili plikovi po nogama, kao da ju je nešto izgrizlo. Prekopali smo cijelu sobu, pregledali da nema negdje neka skrivena živina, pauk, mravi, komaraca sad po zimi ionak nema... Nigdje ništa.. Da bi sinoć odjednom po cijelom tijelu bila prekrivena plikovima (vodene kozice je preboljela). Ništa, ni pet ni šest, mala, oblači se, idemo na zaraznu.
    Dijagnoza: ne sjećam se latinskog naziva, ali ukratko alergijska reakcija na nešto. Po njihovom, bezopasno, samo što svrbi i ne izleda naročito lijepo. Za detalje bi trebala ići na testiranje. Bez obzira na to, mogla je danas u školu, nisu je ostavili doma.
    Sve nam se vrtjelo po glavi, rublje je čisto, prašak ili omekšivač se nisu mijenjali, ništa novoga se nije kuhalo, jedino što je u tom vremenu bilo novo, su bile te gumice. I zimski praznici, pa se mala mogla po cijeli dan zabavljati sa njima.
    Sad ćemo vidjeti. Dogovorili smo se da nekoliko dana tim gumicama ne ide niti blizu, dok se plikovi ne povuku (jutros je bilo relativno OK). Pa joj ih onda opet damo, neka štrika.
    Ako se tada opet plikovi pojave, gumice lete u smeće, i djetetu više ništa ne kupujem iz Kine...

    Javim ovdje kako je bilo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najljepša hvala na komentaru i čitanju. Moj mališan ima vrlo osjetljivu kožu i sretna sam što nije imao nikakve reakcije. Interes za pletenje je u ovoj godini malo popustio, sada se okrenuo bojanju ručno rađenih kamiončića i crtanju. Oprostite što nisam ranije dogovorila, bila sam u mjestu bez signala.
      Obavezno javite kako se stvari odvijaju kod vas. Puno pozdrava!

      Izbriši