petak, 14. studenoga 2014.

HELEN DORON METODA RANOG UČENJA ENGLESKOG JEZIKA

Za sve je „kriva“ violina - Kako je uopće nastao program Helen Doron Early English?

Britanska jezikoslovka Helen Doron koja je živjela u Izraelu, odlučila je svoju četverogodišnju kćer upisati na tečaj sviranja violine. Informirala se o svim glazbenim školama za djecu, no najinteresantnija i najzanimljivija joj se učinila metoda Dr. Shinichi Suzukija. Njegova metoda dolazi od pretpostavke da djeca uče i usvajaju glazbu prirodno, spontano i istom lakoćom kojom uče prvi jezik. Djeca koja uče svirati violinu prema Suzukijevoj metodi uče kroz slušanje tako što prvo slušaju glazbu na satu, a zatim svakodnevno kod kuće. Isprva eksperimentiraju s instrumentom proizvodeći različite zvukove kroz igru i istraživanje, sve prije nego što ih mogu spojiti u određenu melodiju i redoslijed nota. Suzuki je svoju metodu opisao kao jezik glazbe i njegovi maleni učenici uče svirati prema sluhu tako da oponašaju glazbu koju su prethodno čuli.
Promišljajući o Suzukijevoj metodi, Helen je uvidjela vezu između glazbe i ranog usvajanja jezika, te je na temeljima njegove metode i uz pomoć metode Glenna Domana i njegovog Instituta za razvoj ljudskih potencijala osmislila svoju metodu glazbe jezika, odnosno poučavanja svojih prvih učenika kroz zabavu, priče, pjesmice i pokret na principu privatne pouke. No, njena je nastava bila toliko zabavna i puna života i djecu je poticala na emocionalnoj, fizičkoj, kreativnoj i intelektualnoj razini, pa se tako spontano povećavao krug  njenih oduševljenih učenika. Uskoro je imala više zainteresiranih polaznika nego prostora pa je morala proširiti krug djelovanja. Tako je spontano nastala škola o Helen Doron Early English. Helen Doron metoda radi kroz igru, priče, radne bilježnice, kartice za učenje pojmova, originalne pjesme i glazbu koja potiče govorni engleski, izgovor, gramatiku, vokabular te čitanje i pisanje za stariju djecu. Djeca uče brzo, na zabavan i prirodan način te se k tome opušteno pripremaju za međunarodna testiranja znanja engleskog jezika. Helen je tako počela podučavati i druge učitelje na području sjevernog Izraela. Dvanaest godina poslije, 1997. godine upornim trudom, zalaganjem i velikim entuzijazmom osnovana je prva Helen Doron Early English franšiza u Austriji..Danas, Helen Doron Early English posluje u više od 700 centara iz 34 zemlje diljem svijeta u kojima je više od milijun djece diljem svijeta naučilo pričati engleski.

Helen Doron tečajevi

Svi Helen Doron tečajevi prilagođeni su dobi djeteta i kreirani su od strane tima pedagoških stručnjaka.  Podijeljeni su na osnovne i blagdanske tečajeve. Osnovni tečajevi su slijedeći:
Baby's Best Start za bebe od 3 mjeseca do djece od 2 godine,
It's Baby Dragon za djecu od 2 do 3 godine,
Fun with Flupe za djecu od 2 do 5 godina,
More fun with Flupe za djecu od 3 do 6 godina,
Jump with Joey za djecu za djecu od 6 do 9 godina,
English for All Children za djecu od 6 do 9 godina,
More English for All Children za djecu od 6 do 9 godina,
Play On English za djecu od 6 do 10 godina,
Botty the Robot za djecu od 7 do 10 godina,
Paul's Ward's World za djecu od 9 do 11 godina,
Paul Ward and the Treasure za djecu od 10 do 13 godina,
Teen Talent (A2) za djecu od 11 do 15 godina
Teen Choices (B1) za djecu od 12 do 16 godina,
Teen Express (B1+) za djecu od 13 do 17 godina,
Teen English (B2) za djecu od 14 do 19 godina.
Blagdanski tečajevi uključuju:
Holiday Fun with Flupe od za djecu od 3 do 7 godina,
I am the World za djecu od 3 do 8 godina,
English through Drama za djecu od 6 do 12 godina,
Paul Ward's Holiday za djecu od 10 do 12 godina te
Get Ahead and Catch Up za djecu od 8 do 19 godina.
Dodatni materijali za učenje su: Helen Doron „čarobne knjige“ te Helen Doron edukativni crtići – Fun with Flupe i Jump with Joey se ponekad pojavljuju u sklopu dječjih programa na televiziji, a mnoge se zabavne interaktivne igrice i materijali mogu pronaći na njihovim službenim stranicama www.helendoron.hr, te na Youtube kanalu kao Helen Doron Song Club.  Osim toga postoji Fun with Flupe first word aplikacija, Helen Doron radio koji možete pronaći na www.helendoronradio.com, te Kangi klub koji je besplatan za sve Helen Doron polaznike, koji se nalazi na web stranici www.kangiclub.com
Helen Doron uz sve gore navedeno organizira i zabavne rođendanske proslave, namijenjene djeci od 2 do 10 godina.

Helen Doron u Hrvatskoj

Helen Doron franšiza u Hrvatskoj je započela sa svojim radom 2009. godine.
U školskoj godini 2014/2015 Helen Doron metoda provodi se u 20 centara u Hrvatskoj (jedanaest lokacija u Zagrebu plus Bjelovar, Dubrovnik, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Samobor, Split, Velika Gorica i Zadar).
Promocija škole provodi se po raznim festivalima, turističkim manifestiacijama i u knjižnicama gdje se može dobiti odgovore na sva pitanja o načinu poslovanja i svemu što vas zanima.

Helen Doron u Koprivnici – naše iskustvo

Helen Doron Learning Studio franšiza iz Bjelovara djeluje na području Bjelovara, Križevaca i Koprivnice.  U Koprivnici je otvorena 2013 godine i nalazi se na adresi Florijanski trg broj 10. Ove školske 2014/2015 godine djecu poučava mladi učitelj Filip koji je prošao obuku za nastavnika po ovoj metodi. Nastava je organizirana tako da se održava jednom tjedno i raspoređena je po grupama u kojima je do 8 djece. Svako dijete ima svoj Helen Doron ruksak u kojem su materijali za učenje jezika koji se sastoje od cd-a, DVD-a, radne bilježnice i knjige. Obaveza roditelja je, što potpisom na ugovoru potvrđuju, omogućiti djetetu slušanje i gledanje nastavnih materijala kako bi moglo što kvalitetnije pratiti nastavu.
Uz prethodnu najavu, uvijek je moguće prisustvovati oglednom satu gdje zajedno sa svojim djetetom možete biti na nastavi. Tako smo i mi dobili priliku vidjeti kako izgleda jedan nastavni sat učenja engleskog po metodi Helen Doron. U grupi nas je bilo devetoro i jako mi se svidjelo to što svi ležerno sjede na jastucima posloženim u polukrugu na podu. Na početku je učitelj definirao pravila ponašanja i lijepo pozdravio sve malene polaznike, a nas predstavio kao goste. Da bi se osjećali opuštenije i ugodnije, učitelj je napisao sva imena djece na naljepnice i kroz razgovor nas odmah uveo u nastavu. Nastava se cijelo vrijeme odvija na engleskom jeziku uz vrlo malo hrvatskog. Sve je vrlo dinamično i uči se kroz pjesmu, ples, skakutanje, smijeh, razne osjetilne igre i jako jako puno smijeha. Novi se pojmovi usvajaju ponavljanjem i kroz različite primjere. Puno se koriste različiti rekviziti koji pomažu djeci zadržati pažnju poput različitih lutaka, svakodnevnih predmeta, odjevnih predmeta, maskota škole (Granny Fix, Flupe, Miss Spider i drugi) te nastavnih pomagala napravljenim sistemom „uradi sam“, poput recikliranih kućica od kartona, životinjica od čarapa, glinamola, čačkalica i drugog. Iako je sve vrlo ležerno postoji disciplina jer se mališani znaju jako zaigrati i biti bučniji nego je to primjereno „ozbiljnoj“ nastavi. Učitelj Filip me oduševio svojim pristupom: izuzetno dobro komunicira s djecom i odlično ih animira, uživi u sat na vrlo prirodan, gotovo ležeran način bez nametanja i bilo kakve prisile. Djeca sama odlučuju da li žele ponoviti riječ ili ne ili odgovoriti na pitanje koje im je postavio (možda baš zbog toga sama odlučuju sudjelovati). Mog je mališana kupio na prvu i bilo mi je odlično to što se mališa nije skrivao iza mene, već se odmah aktivno uključio u nastavu, kao da ju pohađa već neko vrijeme. Sat je prošao u hipu i na kraju su svi zajedno komentirali naučeno i dobili svoje nagrade u vidu raznobojnih štambiljčeka, te se jedno po jedno uputili svojim roditeljima, dok je učitelj ostao porazgovarati s roditeljima još sav znojan od silnih aktivnosti. U svakom slučaju, vrlo pozitivno iskustvo i visoka ocjena jednog malenog kritičara.
Prije nego zaključim ovaj post jedna napomena socijalno osviještenim roditeljima: I Helen Doron je kompanija socijalno osviještena i uključena u financiranje raznih programa. Na svjetskoj razini financira Fond za pomoć stradaloj djeci žrtvama tsunamija, brinu o životinjama, te pomažu nogometnom klubu Galilee United pod geslom Postizanje golova za mir. U Hrvatskoj su podržali udrugu Palčić gore.    

Ukoliko Vam se čini da je ovaj način ranog učenja ono što želite za svoje dijete obratite se na adresu Florijanski trg 10., Koprivnica, pronađite ih na internetu (imaju i svoju facebook stranicu) i dogovorite svoj ogledni sat. 

3 komentara:

  1. Jako impresivno! Ja sam upisala svoju kćer u školu stranih jezika i za sada je vrlo zadovoljna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Callan metoda je izvrsna! Brzo se usvaja vokabular i lakše usvaja izgovor. Baš mi je drago da je Vaša kćerka zadovoljna. Koliko joj je godina? Svaka metoda je dobra, ovisno o željama i osobnosti polaznika. Osobno sam u potpunosti za rano učenje stranog jezika jer se jezik uči na puno prirodniji način. Znam iz osobnog iskustva. Učila sam tri jezika u različitim razdobljima života. Najviše sam zapamtila onaj koji sam učila još u predškolskoj dobi.
      Puno pozdrava i puno lijepih izazova u otkrivanju bogatstva stranih jezika. <3

      Izbriši
  2. Callan metoda je izvrsna! Brzo se usvaja vokabular i lakše usvaja izgovor. Baš mi je drago da je Vaša kćerka zadovoljna. Koliko joj je godina? Svaka metoda je dobra, ovisno o željama i osobnosti polaznika. Osobno sam u potpunosti za rano učenje stranog jezika jer se jezik uči na puno prirodniji način. Znam iz osobnog iskustva. Učila sam tri jezika u različitim razdobljima života. Najviše sam zapamtila onaj koji sam učila još u predškolskoj dobi.
    Puno pozdrava i puno lijepih izazova u otkrivanju bogatstva stranih jezika. <3

    OdgovoriIzbriši