subota, 15. studenoga 2014.

JESENSKE AKTIVNOSTI U VRTU ZA MALIŠANE - GRABLJANJE LIŠĆA

Vrijedan mališan u vrtu
Djeca vole provoditi vrijeme vani i uživaju u aktivnostima na otvorenom. Grabljanje lišća je jedna od aktivnosti u kojima rijetki odrasli uživaju jer ih podsjeća na Sizifov posao - grabljaš lišće, puhne vjetar i vrt izgleda kao i prije. 

No, kada postoje velike količine otpalog lišća mora se i ta mnogima mrska aktivnost obaviti. Dobra je ideja uključiti mališane u aktivnosti koje obavljaju odrasli. Na taj se način osjećaju važno i odraslo, koriste energiju korisno i mnogo toga mogu naučiti o prirodi. Grabljanje lišća je osim toga izvrsna prilika za kvalitetno provedeno obiteljsko vrijeme. Najvažnije u tome je Vaše oduševljenje. Ako dijete osjeti da uživate u poslu i ono pristupa poslu s oduševljenjem. 
Grabljanje lišća je jako zabavno!

Nije potrebno kupovati gomilu skupih igračaka kako bi se dijete zainteresiralo za različite aktivnosti. Imate li priliku, možete im eventualno kupiti dječji alat za rad u vrtu jer je prilagođen njihovom uzrastu. Mnogi vrtni centri danas imaju u ponudi alate prilagođene najmlađima, no ukoliko ga ne možete naći, ne brinite. Najbitnije je odvojiti dovoljno vremena, naoružati se strpljenjem, pripremiti se na gomilu pitanja i ne požurivati mališana. 

Jesen je prekrasno doba godine. Doba kada lišće bjelogorice pada na tlo. Lišće se kiti prekrasnim bojama od zlatne, crvene, žute, smeđe pa do nekih nijansi zelene i čine zajedno mekani tepih koji djecu naprosto očarava. U divljini lišće koje padne na tlo pruža prirodnu zaštitu i kompost biljkama u narednoj sezoni, no u vrtu lišće koje propada može uništiti travnatu površinu, a i ne izgleda spektakularno u zadnjoj fazi. Osim toga, ukoliko se natopi kišom, može postati jako slisko i predstavljati opasnost od pada. 

Mališan ozbiljno shvaća svoj zadatak
Kod djece vrtićke dobi već se pomalo osjeti njihova potreba za natjecanjem, a osobito im zadovoljstvo predstavlja mogućnost da u nečemu budu bolji od svoje braće i sestara, roditelja ili baka i djedova. Grabljanje lišća idealan je izazov za mališane sklone natjecanju. 

Ako imate djecu približno slične dobi i snage možete ih potaknuti na razne izazove. Na primjer, pobjednik je onaj koji može nagrabiti više lišća na hrpu u određenom vremenskom roku (recimo pola sata). Ako imate djecu između kojih postoji velika razlika u godinama ne morate odustati od zabavnih aktivnosti. Samo mudrije postavite zadatak, tako da maksimalno olakšate mlađem djetetu tako da u konačnici budu u ravnopravnom položaju. Možete se isto tako natjecati u skupljanju najraznovrsnijeg lišća ili pak odabrati boje i dati zadatak kakvih boja i koliko listova trebaju sakupiti u izazovu. Mogućnosti su velike i različite, a sve ovisi o Vašoj mašti. 

Djeca su po prirodi vrlo radoznala. Ova zabavna aktivnost odlično je vrijeme da ih poučite o životnom ciklusu u prirodi, potaknuti ih da primijete razne oblike i boje lišća, ali i poučiti ih raznim vrstama drveća. Možete ih potaknuti da sakupe kolekciju jesenjeg lišća koje će kasnije donjeti u kuću i uz pomoć priručnika ili enciklopedije pronaći zanimljivosti o drveću. Osim toga, lišće je odličan materijal za umjetničke radove! 

Zajedno s djecom možda otkrijete neke nove činjenice koje niste znali ili zaboravili. Možete napraviti mapu s drvećem koje je autohtono na području na kojem živite. Kasnije to možete usporediti sa saznanjima u drugim dijelovima zemlje koja ćete posjetiti. Kasnije možete napraviti kviz gdje će djeca učeći o stablima biti u stanju prepoznati različite vrste drveća, prepoznajući otpalo lišće.

Ako nemate vlastiti vrt, to Vas ne treba obeshrabriti. Svoje mališane možete odvesti na izlet u šumu ili obližnji park. Uživajte u zajednički provedenom vremenu na čistom zraku. Djeca će biti oduševljena!  

Nema komentara:

Objavi komentar