ponedjeljak, 18. kolovoza 2014.

VUGLENICE – ZABORAVLJENI DIO BAŠTINE



Lijepo smo vrijeme iskoristili za šetnju, a odabrali smo onu van utabanih staza, tamo gdje još nismo bili  i naletjeli na nešto za što sam mislila da se u Podravini više ne može pronaći: prave tradicionalne vuglenice. Tradicionalne vuglenice su, najjednostavnijim rječnikom rečeno, peći koje služe za dobivanje prirodnog ugljena. Drveni ugljen koristio se u mnoge svrhe, no najčešće za održavanje peći i grijanja.

Kao i u stara vremena i danas ugljen ima vrlo važnu ulogu u svakodnevnom životu. Drveni se ugljen koristi u najrazličitije svrhe: za izradu grafita u olovkama, od vrbovog drva se koristi ugljen koji umjetnicima koristi za crtanje, ugljen se koristi u medicini, koristi se kao filter za vodu, prilikom izrade plinskih maski, za izradu zubne paste i mnogo drugih korisnih stvari.

Proizvodnja ugljena u glinenim ili ciglenim pećima bila je obiteljska tradicija i vještina izrade kvalitetnog ugljena prenosila se s koljena na koljeno. Malih obiteljskih obrtnika – vugleničara bilo je mnogo i oni su najčešće svoje proizvode prodavali u obližnjim gradovima domaćinstvima za peći, domaćicama za glačala i za čišćenje, kovačima kao nezaobilaznu pomoć pri poslu, vozeći svoje crno blago i izvikujući i dozivajući svoje mušterije.
Drveni ugljen dobiva se na način da se odaberu drva koja se ispile na određenu dužinu i slažu se u krug, složena se drva potom oblažu raznim materijalima, najčešće je to paprat ili kukuruzovina. Nakon što se drva oblože, na to se nabaca oko pola metra zemlje i sadržaj se pali. Drvo u vuglenicama gori, ovisno o veličini, dva do tri tjedna. Vuglenica ima raznih oblika napravljenih od različitih materijala. U veće vuglenice moglo se u jednom punjenju zapaliti i do četrdeset metara drva! 

Danas su one rijetke, ali vrlo atraktivne građevine. Zanimljivo je naletjeti na tako nešto neobično i onda pričati s mališanom o tome. Njemu je bilo super, a jedino što se mani na koncu nije svidjelo je to što smo bili puni dima, pa smo čitavu kuću „namirisali“. Lijepo je što smo proveli prekrasan dan i nešto novo naučili.


Nema komentara:

Objavi komentar