Lijepo smo vrijeme iskoristili za šetnju, a odabrali smo onu
van utabanih staza, tamo gdje još nismo bili
i naletjeli na nešto za što sam mislila da se u Podravini više ne može
pronaći: prave tradicionalne vuglenice. Tradicionalne vuglenice su,
najjednostavnijim rječnikom rečeno, peći koje služe za dobivanje prirodnog
ugljena. Drveni ugljen koristio se u mnoge svrhe, no najčešće za održavanje
peći i grijanja.
Kao i u stara vremena i danas ugljen ima vrlo važnu ulogu u svakodnevnom
životu. Drveni se ugljen koristi u najrazličitije svrhe: za izradu grafita u
olovkama, od vrbovog drva se koristi ugljen koji umjetnicima koristi za
crtanje, ugljen se koristi u medicini, koristi se kao filter za vodu, prilikom
izrade plinskih maski, za izradu zubne paste i mnogo drugih korisnih stvari.
Proizvodnja ugljena u glinenim ili ciglenim pećima bila je
obiteljska tradicija i vještina izrade kvalitetnog ugljena prenosila se s
koljena na koljeno. Malih obiteljskih obrtnika – vugleničara bilo je mnogo i
oni su najčešće svoje proizvode prodavali u obližnjim gradovima domaćinstvima
za peći, domaćicama za glačala i za čišćenje, kovačima kao nezaobilaznu pomoć
pri poslu, vozeći svoje crno blago i izvikujući i dozivajući svoje mušterije.
Drveni ugljen dobiva se na način da se odaberu drva koja se
ispile na određenu dužinu i slažu se u krug, složena se drva potom oblažu
raznim materijalima, najčešće je to paprat ili kukuruzovina. Nakon što se drva
oblože, na to se nabaca oko pola metra zemlje i sadržaj se pali. Drvo u
vuglenicama gori, ovisno o veličini, dva do tri tjedna. Vuglenica ima raznih
oblika napravljenih od različitih materijala. U veće vuglenice moglo se u
jednom punjenju zapaliti i do četrdeset metara drva!
Danas su one rijetke, ali vrlo atraktivne građevine.
Zanimljivo je naletjeti na tako nešto neobično i onda pričati s mališanom o
tome. Njemu je bilo super, a jedino što se mani na koncu nije svidjelo je to
što smo bili puni dima, pa smo čitavu kuću „namirisali“. Lijepo je što smo
proveli prekrasan dan i nešto novo naučili.
Nema komentara:
Objavi komentar