četvrtak, 28. kolovoza 2014.

RENESANSNI FESTIVAL U KOPRIVNICI

I ove godine, kao i proteklih osam do sada, na koprivničkim gradskim bedemima obilježavaju se dani renesansne - raj za male i one malo veće vitezove, kraljeve, kraljice, princeze, djeve bajne, pa i za pokoju vilu ili one fora putnike kroz vrijeme koji sebe nazivaju Steampunkerima... jer su ovi dani rezervirani za putovanje kroz vrijeme u nama jako daleku prošlost: čak u 15. pa sve do 16. stoljeća! 
Atmosfera s Renesansnog festivala

Moj je mali hrabri vitez jedva dočekao dan kada će na sebe iznova navući prošlogodišnju pravu vitešku odoru i naoružati se "do zuba" lukom, strijelama, mačem i oklopom. Čak je poželio i buzdovan! Uglavnom, pod punom smo se ratnom spremom uputili na, među koprivničancima popularnu Bašču, jer je danas prvi od četiri dana renesansnog festivala. 

Ova godina razlikuje se od prethodnih u nekoliko detalja: prostor gdje se festival održava opasan je visokim drvenim "bedemima" i naplaćuje se "mostarina" u simboličnom iznosu od 1,00 kune, vjerojatno kako bi organizatori imali bolji uvid u broj posjetitelja ove manifestacije. Kada prođete kroz ulazna vrata i uđete na prostor gdje se održava Renesansni festival osjećate se kao da ste u trenutku ušli u neku bajku: sve vrvi od zanimljivih ljudi odjevenih u renesansno ruho, nosi vas vesela, ritmična glazba, gdje se got okrenete vidite zanimljive detalje: od spretnih majstorija raznih obrtnika koji vas poučavaju kako su se nekad spravljale stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo, preko mističnih alkemičara, raznih umjetnika pa do kuhara iz čijih se lonaca šire zamamni mirisi raznovrsnih jela, zaim su tu prekrasne zavodljive trbušne plesačice od čijih se senzualnih pokreta mnogim mladićima zavrti u glavi, ali imate mogućnost vidjeti i kako izgleda u dolini gubavaca koja izgleda zaista kao iz poznatog filma "Ben Hur". Sve izgleda vrlo realistično i često se od te strane čuje dječji plač malenih koji su se uplašili prizora. 
Šopanje guske


Na relativno malom prostoru možete kupiti svašta lijepog, ukusnog, zdravog, a aktivnosti ima gdje se got okrenete: možete se okušati u vještinama gađanja, u plesu, igrama - mozgalicama, a za one najmanje tu su i renesansni vrtići i engleska igraonica gdje se djeca mogu poigrati, ali i naučiti mnogo zanimljivih stvari! Sve, ali baš sve nam izgleda vrlo posebno, bogato i jako atraktivno. 

Mi baš jako volimo ovaj festival jer je za djecu pravi raj, naročito za male ljubitelje mačevanja, vitezova i raznih drugih čudesa! Svašta se zabavnog na festivalu može vidjeti i doživjeti. Mom su se dječaku najviše svidjeli viteški logori. U svaki se šator uvlačio i njuškao znatiželjno što se u kojem nalazi. Oduševili su ga streličari i bio je silno uzbuđen kada su i njemu, malenome dozvolili da se okuša u gađanju lukom i strijelom. Svidjele su mu se životinje koje je gotovo na svakom koraku mogao vidjeti. Od onih domaćih poput kokica, pataka, gusaka, pa onih malo većih poput telića, praščića, koza, konjića većih i malih ponija, pa sve do onih divljih poput veprova! 
Renesansni vrtuljak - detalj

Jedino čega se grozio bila je strašna buka za vrijeme opsade grada koja se po mom mišljenju malo pre često ponavlja uz puno pucnjave, urlika, topova... Ok, razumijem da tako izgledaju opsade, naravno da je sve tada zbrčkano i jako bučno, no zaista ne razumijem zašto se to svako malo ponavlja, kada ima puno atraktivnijih svari i za vidjeti, a kamo li za čuti. Uvijek mi je bilo strašno gledati da u to vrijeme mame nosaju svoje male uplašene bebe onuda koje vrište iz petnih žila jer ne razumiju što ih je odjednom snašlo. Osim toga, tu je i onaj element koji jako iritira, a to je kreštanje voditeljice koju se gotovo ništa ne čuje osim u vidu totalne buke. Puno sam se puta uvjerila kako žena ima divnu boju glasa, ali u ovim prilikama ovdje naprosto iritira. Osim kada predstavlja izvođače kod pozornice. Osim toga, opsada grada je vrlo kaotična uz glupe doskočice koje uopće nisu smiješne. U tom mi se dijelu čini da bi se puno više postiglo kada bi taj dio preuzeli umjetnici našeg kazališta koji bi puno zornije prikazali sav užas opsade grada. No, i bez tih sitnica, sve je ovdje prekrasno! Zaista svaka pohvala organizatorima na silnom trudu koji su uložili kako bi sve izgledalo ovako bajkovito. (Šteta što ovdje ne postoji neki renesansni grad gdje bi mogli češće bježati u prošlost) 

I, za kraj vam želim nešto prišapnuti: ako se potrudite i potražite možete pronaći prave vile! Za ozbač! Ako imate vremena i volje doživjeti nešto zaista lijepo pozivamo vas u Koprivnicu da i vi uživate! Vjerujte, nećete požaliti! 
Detalj s renesansnog festivala

Kako bi pronašli ono što vas zanima posjetite službene stranice i program festivala koji možete pronaći ovdje


Nema komentara:

Objavi komentar