utorak, 30. rujna 2014.

MUKE PO LIJEKU

Zoroxin kapi - fotografija je s interneta
Nemam pojma kako drugačije dati ime ovom postu, jer je ovo o čemu želim danas pisati zaista vrlo frustrirajuće. 
Odmah po porodu primijetila sam da moj maleni ima crvenilo oko lijevog oka. No, pripisala sam to samom porodu. Ionako sam se zaista naslušala priča o tome kako djeca, odmah po porodu, znaju biti jako smežurana, zgužvana, čak i pomalo deformiranih glavica. Uglavnom, nisam se previše uzbuđivala oko toga. 
Vrijeme je prolazilo, a naš je mališan lijepo napredovao i sve je bilo super. No, svaki puta kada smo ga vodili van ako je samo malo puhalo ili bilo hladnije, oko mu je jako suzilo, a i imao je vrlo česte konjuktivitise. 
Svaki puta kada bih to naglasila pedijatru, on bi me umirio riječima kako je to normalno jer se kod njega pokazalo da mu je suzni kanalić uzak i nedovoljno razvijen. Rekao je da mu masiramo suzni kanalić i da će sve biti u redu. Ako ne bude, može se obaviti propuhivanje kanalića kada bude malo veći. Ok. Uporno sam mu masirala kanalić, čistila oko, pazila da sve oko tog područja bude savršno čisto, no problemi su i dalje ostali. Kako se razvijao i postajao veći, upale oka i konjuktivitisi su se pojačali. Znalo se dogoditi da mu oba oka ujutro budu skroz zatvorena od izrazito jakog sekreta. I to je sve iritiralo. I peklo. Znam, jer sam u nekoliko navrata i sama dobila od njega. Sve smo uglavnom liječili najprije Ciloxanom, zatim Tobrexom (i kapima i mašću) i neki lijek na "D" kojem se nikako ne mogu sjetiti imena, no ništa nije pomoglo, pa sam odlučila otići potražiti drugo mišljenje privatnom oftamologu. Uzeli su nam bris oka i rezultat je bio zaraženost baketrijom  Haemophilus influenzae. Ta bakterija uopće nije bezazlena. Ukoliko dođe do fizičke povrede oka (na primjer uslijed ulaska pijeska u oči i ogrbotine) bakterija može uzrokovati gubitak vida. A moj maleni obožava pijesak i teško ga je kontrolirati dok se igra u vrtiću. Nije lako paziti na cijelu grupu djece i objasniti da se baš tom dječaku pijesak ne smije ući u oči!
Drugi problem bila je potraga za lijekom. Doktorica nam je prepisala lijek Zoroxin kapi i naglasila da nam sastav samo tog lijeka može pomoći. Uskoro smo se našli u problemu jer lijeka u ljekarnama nema. Nema ga na našem tržištu i vrlo je rijedak broj farmaceuta koji ga uopće poznaju. Tražila sam nešto slično, no takav sastav nema niti jedan lijek na našem tržištu! 
Ljekarna koja u našem gradu pribavlja Zoroxin kapi nije ga imala, a u drugima nisu znali za taj lijek. Uputili su nas i u ljekarnu Dolac koja uvozi takve ljekove, no rekli su da je nestašica. Osjećala sam se kao da smo u.... ne znam.... sedamdesetima. I kojekakvim restrikcijama. Uglavnom, okrenuli sve uzduž i poprijeko, pretraživali internet, zivkali na milijon strana... i onda preko drage prijateljice (koja sada živi u Kanadi) došli do naše spasiteljice (koja je u... Zagrebu). Tu se onda još dodatno zakompliciralo oko dostave jer sam u prvoj verziji željela osobno otići do Zagreba da se vidim s obje (jer je u međuvremenu prijateljica iz Kanade došla na odmor k svojima), no u tome me spriječila poplava u podrumu, pa smo dogovorile dostavu poštom. Dostava poštom je isto bila avantura za sebe, no to je druga priča. Samo mogu reći da je pošiljka s lijekom iz Zagreba do Koprivnice putovala više od tjedan dana, jer se našao neki pametnjaković koji je na ispravno napisanu adresu dopisao ime prigradskog naselja. Lijek je tu. Nakon punih 5 mjeseci započeli smo terapiju.

Kapanje oka 6 puta dnevno podjednako je iscrpljujuće i za djecu i za roditelje. No, ako želimo da sve bude kako treba moramo se strogo pridržavati pravila. U suprotnom, svi su napori bili uzalud. Prvih nekoliko ukapavanja prošlo je super, no onda se sve pretvorilo u borbu, iscrpljujuća uvjeravanja, beskrajna argumentiranja, strpljiva objašnjavanja, vrištanje.... Ma užas - jednostavno ništa nije pomoglo! Nakon što smo prve tri noći skroz isprekidano spavali i slušali izljeve bijesa i plača nemoći, odlučili smo promijeniti pristup. Ujutro smo uključili kompjuter, posjeli našu mudricu ispred ekrana. Pronašli gospona Gugla, utipkali riječ bakterije i odabrali pretraživač za slike. Ne moram naglašavati kako je kapanje sada dobilo skroz drugu dimenziju. Bez nepotrebnog natezanja. Još k tome dobiva silne pohvale na hrabrosti.

1 komentar: