petak, 12. rujna 2014.

UBERI PRIČU

Jednoga dana prije mnogo godina u mjesecu kada sve buja, raste i cvjeta jedna je književnica brala cvijeće i divila se kako od malene sjemenke koje je prije nekoliko mjeseci s mnogo ljubavi položila u zemlju, sada ubire plod: šareno, divno i mirisno cvijeće… razmišljajući tako, sjetila se da s istom ljubavi sadi i slova koja su u međuvremenu uz njenu posebnu njegu izrasla u vesele, šarene lijepo oslikane slikovnice koje skrivaju zanimljive priče. I dosjetila se! U zagrebačkom parku Ribnjak u svibnju 2005. godine organizirala je berbu svojih svježe izraslih slikovnica koje su samo čekale da uljepšaju dječji svijet. 

Slikovnice su visile s obližnjih stabala, a književnica Sanja Lovrenčić uz pomoć svojih prijatelja i jednog jako smiješnog klauna uljepšala je djeci i njihovim roditeljima jedno krasno sunčano prije  podne. Nakon što su se djeca nauživala krasnih priča dočekala su i svoj trenutak: odabranu su priču ubrala i odnijela doma. Zauvijek. Tako je nastao tradicionalni projekt „Uberi priču“ koje je godinama rastao, putovao i svake godine usrećilo srca sve više mališana  diljem Lijepe naše. Ovakvim zgodnim projektom potakla je djecu i njihove roditelje na važnost i ljepotu ranog otkrivanja čarobnih svjetova koji se skrivaju iza šume slova i što je još važnije, potiče ih na ljubav prema knjizi od najranije dobi. Osim toga, berba slikovnica simpatičan je i zgodan način da se mališani i njihovi roditelji i učitelji upoznaju s novim izdanjima domaće književne scene za djecu.
Ukoliko još niste bili na ovakvom događanju, a imate mališana koji bi volio ubrati svoju knjigu predlažemo Vam da sutra, 13. rujna u 11:00 sati posjetite gradsku knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ u Koprivnici jer vas na Stručno-znanstvenom odjelu željno očekuju autorica projekta i književnica Sanja Lovrenčić, književnica Lidija Dujić i klaun Davor Peršić poznatiji kao Klaun Blento! 
A ovako je to izgledalo prije nekoliko godina...

Nema komentara:

Objavi komentar