subota, 7. travnja 2012.

MRVICA


Izvor: http://blogs.yis.ac.jp/15tyreforss/category/uncategorized/
Mrvica je Japanska bajka o dječaku malenom poput palca. 

Ona ide ovako nekako: 
Bili jednom jedan čovjek i žena koji su žarko željeli dijete. Molili su i molili i nakon nekog vremena bogovi im poslaše dječačića. Bilo je to krasno, zdravo djetešce, ali nikada nije naraslo, pa su mu nadjenuli ime Mrvica.
Kad je Mrvica dorastao do muževna vijeka, poslaše ga roditelji u svijet naoružana iglom umjesto mačem.
Mrvica zaplovi niz rijeku prema prijestolnome gradu Kyotu, upotrijebivši zdjelicu za rižu kao čamac, a štapiće za jelo kao vesla. U Kyotu uze ga pod svoje neka obitelj koja je živjela u velikoj kući. Mrvica im se jako svidio.
Jednoga dana krene Mrvica na put s kćeri one obitelji, koja ga je zavoljela. Napadne ih div – ljudožder, u nakani da otme djevojku.  „Prvo ti se sa mnom ogledati!“ poviče Mrvica, mašući svojom iglom po zraku. Div se grohotom nasmije, zgrabi Mrvicu pa ga proguta jednim zalogajem. U želucu diva Mrvica uze žustro bosti svojom iglom i činio je to sve dok ga div nije iskašljao. Mrvica tada zabode iglu divu u oko. Div zaurla od bola i pobjegne glavom bez obzira, odbacivši na bijegu neki maleni predmet od kovine. „Pa to je čarobni čekić koji ispunjava želje!“ poviče djevojka, podižući ga sa zemlje. „Kad je tako, udari me njime da vidimo može li učiniti da narastem“, reče Mrvica.

Djevojka zamahne, udari Mrvicu iz sve snage po glavi i on počne rasti… Domala Mrvica se pretvori u visoka, lijepa samuraja kojega bi svaka djevojka rado uzela za muža. Tada Mrvica uze pod ruku djevojku te ju oženi. I živjeli su dugo u sreći i zadovoljstvu, a Mrvica je postao hrabar ratnik kojega su svi voljeli i cijenili. 

Nema komentara:

Objavi komentar