subota, 25. siječnja 2014.

Naš TOP 10 slikovnica na engleskom jeziku

Danas, kada je na tržištu toliko velik broj slikovnica najrazličitijih autora, teško je pronaći onu posebnu, s lijepom pričom, privlačnom ilustracijom i u isto vrijeme poučnom fabulom, a da je uz sve navedeno zanimljiva i velikima i malenima. Slikovnica na tržištu zaista ima more. Ima ih prekrasnih, raskošno opremljenih, svjetlucavih, mirišljavih, krasnih tekstura i privlačnih, veselih ilustracija, no ima i dosta onih koje uopće ne zavrijeđuju našu pažnju. Mi do najomiljenijih slikovnica uglavnom dolazimo preporukom knjigoljubaca, zatim u našoj odlično opremljenoj knjižnici i putem interneta iako ne padamo na hvalospjeve kritičara. Nekad smo im slijepo vjerovali, no uvjerili smo se ne mali broj puta da se njihov ukus ne mora nužno poklapati s našim. Ovo je top 10 slikovnica engleskog govornog područja koje smo čitali u orginalu i koje je naš mališa volio da mu čitamo opet i opet iznova. Tako da ih većinu imamo u kućnoj biblioteci. 

NAŠI APSOLUTNI FAVORITI:

1. Na prvom mjestu je "The Very Hungry Caterpillar" čiji je autor i ilustrator Eric Carle koju sam mališi kupila na aerodromu i koja je u našoj kući apsolutni hit već nekoliko godina. Sviđa nam se sve: od super zanimljive i vrlo jednostavne priče pa sve do odličnih ilustracija. K tome, nama je dodatni bonus jer imamo slikovnicu koja je osmišljena kao lutkarsko kazalište. Kroz rupu na sredini pogura se prst i dobije se gladna gusjenica koja napreduje kroz sve rupe koje je napravila u raznim delicijama od voća, povrća do slastica i mesnih delikatesa. Super zgodno! Osim toga, dala nam je gomilu ideja za mnoge aktivnosti kojima smo se bavili. I pritom mnogo toga naučili! Ukratko, ovdje se radi o životu jedne jaaaako gladne gusjenice kroz tjedan dana. Kraj je baš super! Osim toga, nama je jako pomogla jer je naš mališan jako izbirljiv što se hrane tiče i imali smo puno problema, no uz ovu se slikovnicu usudio probati i neke druge namirnice osim onih poznatih. Osim toga, slikovnica je odlična jer se može objasniti da, kada je gusjenica jela voće (i povrće) sve je bilo super, no kada je počela jesti slatkiše i brzu hranu onda ju je bolio "bušek". Kod nas je upalilo. Možda bude i vama :)


2. Na drugom mjestu je slikovnica "My Cat Just Sleeps". Ovo je izvrsna priča koju je napisala i ilustrirala Joanne Partis, a govori o jednoj djevojčici koja je vlasnica jedne vrlo pospane mačke. Djevojčica je uvjerena da je njena mačka dosadna, dok su sve mačke njenih prijatelja zabavne mačke s kojima oni provode odlično i super zabavno vrijeme. To ju žalosti, no pomirila se s tim jer je shvatila da njena mačka ima i dobrih strana: dopušta joj da ju mazi i uvijek je tu negdje. Na kraju ju je njena mačka iznenadila i to na najnevjerojatniji način, zbog čega uopće više nije mislila da je dosadna. Čak se i ponosila njome.... No, nećemo vam sve otkriti...  Slikovnica je super jer potiče razgovor, uči o tome da i ljubimci imaju svoj karakter baš kao i ljudi i da ih ima različitih, te da se prema svakoj trebamo odnositi s pažnjom i voljeti svoje ljubimce. Najviše što volimo kod ove preslatke slikovnice su ilustracije koje totalno odgovaraju tekstu. Super su jednostavne, ali u isto vrijeme ljupke, zabavne i jako lijepe. Odlične su za malenu djecu koja vole pokazivati prstom pojmove o kojima čitamo. A ovu slikovnicu čitamo vrlo često. 
3. Autor Tonny Ross nas jednostavno oduševljava svojim načinom pisanja. Jako ga volimo zbog odabira tema koje su nam bliske, ali i zbog tako zabavnih i duhovitih situacija u kojima se nalazi mala princeza tako da je "Little Princess - I Want My Potty" jedna od mnogih koje jako volimo i često joj se vraćamo. Priča je ovo o jednoj fora princezi koja svoju tutu koristi na sve načine osim onog za što je namijenjena. I tu se događa svašta jako zabavnog. Uz ovu smo slikovnicu i mi učili koristiti našu tutu, a ne kao ukras ili kacigu za glavu. Odlična je naročito zbog nekoliko situacija toliko urneebesno smiješnih da se i sada dok ovo pišem smijuljim jer se prisjećam izraza lica našeg mališana koji se i danas često sjeti da mu je čitamo iznova.
 

4. Još jedna silno zabavna slikovnica koju i kao autor, ali i kao odličan ilustrator potpisuje Tony Ross zove se "I Want My Tooth". Priča, naravno govori o gubitku zubića. Naš je maleni doživio silan šok nakon što je saznao da će mu, kad malo poraste, ispasti zubi. I da takve prve zubiće nazivaju mliječnim zubićima. Kada sam ga ulovila kako neutješno plače i kada sam saznala da je to u biti razlog njegove silne tuge, pronašla sam ovu slikovnicu i od tada mu ispadanje zubiju ne predstavlja traumu, već je to prvi znak da odrasta i "već je velik". Tony nam je puuuno pomogao otkloniti strahove, ali se i od srca nasmijati simpatičnoj princezi.


5.  Na petom mjestu nalazi se "Elmer" čiji je autor i ilustrator David McKee. Priča govori o simpatičnom šarenom slonu Elmeru a pouka priče je da je u redu i lijepo biti različit. Priča je lijepa i naš ju mališan voli od najranijih dana.
6. Prekrasna priča o lijepoj, taštoj i škrtoj ribici koja spoznaje snagu prijateljstva, odanosti i velikodušnosti nalazi se na šestom, no ne manje vrijednom mjestu. Priča se zove "The Rainbow Fish" a njen autor i ilustrator ove divno oslikane slikovnice je Marcus Pfister.  


 

 

 





7. The Gruffalo je slikovnica koju je napisala Julia Donaldson, a zgodno ga je oživio u zgodnim i simpatičnim ilustracijama Axel Scheffler. Spisateljica je priču osmislila nadahnuta  kineskom pričom o mudroj djevojčici koja je putovala džunglom tako što se predstavljala da je kraljica džungle. Ova priča govori o domišljatom mišu koji putuje šumom i neobičnom se pričom brani od grabežljivaca koji bi ga slasno pojeli. Priča je pretvorena u predstavu koja se igrala na Broadwayu i West Endu. 















8. Nastavak priče "The Gruffalo" ima naziv "Gruffalo's child" i govori o malenoj kćerkici Gruffala kojoj je otac zabranio da sama šeta šumom jer bi ju mogao uhvatiti veliki zločesti miš. To je strašno biće jedino čega se strahovito boji njezin tata. Zato je ona odlučila iskoristiti njegovu nepažnju i sama potražiti to strašno biće. Ovu smo super slikovnicu nabavili kad smo već gledali (i jaaaako zavoljeli) crtić "The Gruffalo" i njegov nastavak "The Gruffalo's child" (Zanimljivo je to da je jedan od glasova posudila slavna Helena Bonham Cater, poznata po ulozi Belatrix Lestrange u filmu Harry Potter, koja je dala glas Majci Vjeverici  i ujedno je narator, dok je samog Gruffala utjelovio glumac Robbie Coltrane poznat po ulozi Hagida, lovočuvara i čuvara ključeva Hogwardsa.

















9. Simpatična slikovnica "Room on the broom" autorice Julie Donaldson, koju je ilustrirao Axel Scheffler je priča koja govori o dobroćudnoj vještici koja putuje sa svojim mačkom na metli, no vjetar joj je otpuhao šešir, njenu mašnicu za kosu i na kraju i njen čarobni štapić. Srećom, tu su se našla tri vrlo korisna stvorenja koja su joj pomogla pronaći sve što je izgubila. Za uzvat su svi poželjeli putovati s njom na metli, no vrlo je tijesno na maloj metli, a tu se nekako pojavio i jedan vrlo gladan zmaj koji je unio dozu napetosti u ovu jako zabavnu priču...I ova je slikovnica dobila svoj crtić, a glas ovoj dobroj vještici dala je crvenokosa glumica Gillian Anderson, vrlo popularna detektivka Skully iz nekoć izuzetno gledane serije Dosje X.

















10. David MacKee je autor još jedne krasne slikovnice naslova "Two can toucan". Ova priča govori o jednoj ptici koja je jednom bila potpuno crna, osim što je imala bijele oči kojoj su se rugale sve ostale životinje jer nije imala ime. Zato je odlučila otputovati u svijet kako bi pronašla svoju sreću. Ova moderna basna govori o tome kako je tukan dobio svoje ime i svoje prekrasne boje.  


















Većinu naših slikovnica kupili smo u knjižari Algoritam u Zagrebu koja ima odličnu ponudu slikovnica na engleskom jeziku i nama je često odredište kada posjećujemo naš glavni grad, dok smo neke nabavili na putovanjima u inozemstvo. Sve su pisane jednostavnim riječnikom i odlične su kao dodatni materijal u učenju stranog jezika.

Nema komentara:

Objavi komentar