četvrtak, 25. prosinca 2014.

BOŽIĆNA ČESTITKA

Od silnih misli koje bih željela podijeliti, na kraju ništa smisleno ne mogu izreći. Meni je božićno vrijeme izvor velike radosti, vrijeme kada osjećam veliku ljubav, zahvalnost i radost u srcu. No u isto vrijeme, to je doba kada se preispitujem, kada analiziram, kada se sjećam i koliko je lijepo, toliko je i snažno, možda i teško. Puno je osjećaja tu i sve je jako intenzivno: od mirisa klinčića, cimeta, suhih agruma, svijeća, iglica bora, svježine, pečenih keksića i kolača, teških mirisa vanilije, kuhanog punča i vina pa preko okusa slatkoće najfinijih božićnih pripravaka, najboljih vina, likera, sokova, tople čokolade i kakaa, zatim su tu zvuci. Zvuci božićnih napjeva i veselih božićnih pjesama koji nas prate kuda got zašli, zvuci zvončića, velikih zvona crkava koje nas pozivaju na molitvu, šuškavo omotani darovi, zvuci glasova u kojima ljudi žele svima svega lijepog, onda su tu osjeti dodira, zagrljaja voljenih, stiskanja ruku, poljubaca, do opipa omotanih darova ispod bora, pikanja iglica dok se bor kiti,  mekanih šalova kapica i rukavica koji nas miluju dok izlazimo van.... a oči nas časte raskoši koja se razlijeva na sve strane... šarenilo božićnih lampica, sjajne kuglice, vatrometi boja, zelenilo, pomno uređene kuće i okućnice, pažljivo posložene boje, sjajni papiri salonskih bombona, licitarska srca, slama.... jasle... Na koncu su tu srcedrapaljne priče o potrebitima kojih se sjete samo u ovo doba godine.... i.... sve je toliko snažno, toliko intenzivno da se neki ljute koliko im Božić ide na živce. 

A zašto je tome tako? Domaćice padaju s nogu ne bi li ispekle najviše kolača i keksića, u firmama se trude zadnjih dana napraviti rekord i preteći prethodnu godinu, s radija se između božićnih pjesama velike korporacije natječu u davanju popusta, svi moraju kupovati, svi juriti, sve treba biti kao na fotografijama iz mondenih časopisa, svi se trebaju smijati, biti jako veseli, zaljubljeni, sve treba biti savršeno! Od jelke koja mora biti postavljena u točno vrijeme s točnim rasporedom kuglica, do toga da se ne smije dogoditi da nema pečenja, obilja na blagdanskom stolu i poklona... puno puno poklona! Djecu se tjera u sobu jer samo smetaju, a onda se zahtjeva da se smiješe na fotografijama, i da su radosna i vesela....

I svi se u toj silnoj želji za savršenim danima potroše i onda psuju, ljute se, trube u automobilima, razočarani su, piju, pucaju petardama i psuju na Božić, zaboravivši što Božić u biti jest. Od svega nagomilanog u cijeloj ovoj priči zaborave koji je to dan i u čiju se čast hvalisamo raskoši. 

Kao da zaboravljamo od čega se sve Božić sastoji. Božić je rođendan. Izvor velike radosti. Izvor svega čuđenja svijeta, gledanja svijeta djetinjim očima, čarolije u kojoj je sve moguće samo ako joj otvoriš svoje srce. Božić je više od vjerovanja, više od davanja, više od svega.... To je sve samo ono što se na kraju vidi. Za mene, čarolija Božića puno je snažnija i veća i samo usrdno molim da mi mali Isus podari snage da mogu prenijeti ono što nosim u srcu bez straha da će me ismijati zbog djetinjeg ponašanja. Želja mi je da svi osjete, dožive radost u svojim srcima i da shvate što je prvi božićni dar! Onako kako je to lijepo rekao Richard Paul Evans u knjizi Božićna kutija: "Sveti je sadržaj kutije roditeljska čista ljubav prema djetetu, koja se prvo manifestirala Očevom ljubavlju za svu Njegovu djecu, dok je On žrtvovao što je najviše ljubio i poslao Svoga sina na Zemlju toga davnog Božića. Sve dok zemlja živi, i dulje, ta poruka nikada neće umrijeti. Premda mrzli vjetrovi života mogu zalediti mnoga srca, ta će poruka sama štititi srce od životnih oluja. A za mene, dokle god budem živio, čarolija unutar božićne kutije nikad neće umrijeti. Nikada."

Mi smo tu kako bi voljeli. Kako bi voljeli i kako bi brinuli o drugima. Mi smo tu da gorimo i izgaramo za druge. Mi smo tu kako bi molili. Koga god molili, samo kako bismo molili dobru, kako bismo molili radosti i sreći. Koga god molili samo kako bismo molili miru i razumijevanju. Kako bismo molili zajedništvu.

Od srca vam svima želim blagoslovljen i radostan Božić uz želju da nikada ne zaboravite koji je prvi božićni dar!

Nema komentara:

Objavi komentar