nedjelja, 27. srpnja 2014.

KAKO NAPRAVITI VLASTITI VULKAN



Kako zabaviti dijete kada pada kiša ili kada je zbog bolesti prisiljeno biti u kući?

Glinamol je prvo potrebno omekšati kako bi se lakše oblikovao
Nije ugodno ni zabavno provoditi vrijeme u kući kroz duže vrijeme, dok vani pada kiša. Ove je godine zaista ima u izobilju.... No, to nije jedina nezgoda koja nas je zadesila. Nas su mučile vodene kozice. I to ne bilo kakve. Čitava invazija njih, čak 426!!! (prebrojali i svaku ponaosob namazali tekućim puderom za liječenje kozica.) Nego, vratimo se temi.

Za gnječenje glinamola potrebno je biti strpljiv.
Zakamuflirana bočica vode dobila je oblik vulkana
Nakon što se vulkan osušio obojali smo ga.
Internetskim bespućima kruže i mogu se pronaći najrazličitije inačice vulkana: od onih jednostavno napravljenih od slanog tijesta, preko običnih malih kanti ili plastičnih boca raznih veličina, do onih turbo kompliciranih, pravih malih remek djela rađenih tehnikom kaširanja, čak sam vidjela i neke isklesane u kamenu. No, kako osobno volim poticati dijete na što je moguće više samostalnosti odlučila sam se na najjednostavniju inačicu koju mogu napraviti klinci starosti 3 do 5 godina uz vrlo malo asistencije odraslih. Osim toga, a ne manje važno, uzela sam u obzir i činjenicu da ovo sve radimo u zatvorenom prostoru skromnih proporcija, s tepihom na podu pa sam prilagodila izradu vulkana minimalnoj količini nereda koji nastaje ovim projektom. 
Kratimo vrijemedok se boja suši.      

Za izradu naše verzije vulkana koristili smo slijedeće materijale:
  1. glinamol koji se lako gnječi i oblikuje
  2. najmanju plastičnu bočicu vode ili soka (onu za bebe)
  3. vrh aplikatora za nanošenje pjene za pranje kose (kako bi napravili plitak spremnik te da ne točimo ogromne količine tekućine i spriječimo nered), za to može poslužiti pažljivo oblikovana folija za pečenje
  4. tempere u bojama vulkana (mi smo koristili bijelu, žutu, oker, smeđu, crvenu, zelenu i plavu)
  5. pumpicu
  6. Pripremili smo se za erupciju.
  7. žličica za kavu ili čaj

Za lavu smo koristili:
  1. jestivu boju za slastice s okusom maline
  2. alkoholni ocat
  3. sodu bikarbonu

Postupak izrade:
Prvo dodamo sodu bikarbonu.
U vrh grla bočice umetnemo komad folije oblikovane u tuljac kako bi smanjili zapremninu bočice. Mi smo u tu svrhu koristili mali aplikator za nanošenje pjene za pranje kose (cilj je bio napraviti mali spremnik kako bi izbjegli veliki nered, no ako vi želite malo žešću erupciju slobodno preskočite ovaj dio s aplikatorom, no onda u gore navedenu mješavinu za lavu obavezno dodajte i deterdžent za pranje suđa.
Glinamolom omotajte bočicu i postupno oblikujte vulkan prema vlastitoj mašti i želji.
Zatim za efekt crvenu jestivu boju (okus jagode)
Time je prvi dio izrade za ovaj dan gotov jer se glinamol treba osušiti preko noći, no kako nisam tako naprasno željela završiti s vulkanima, posvetili smo se enciklopediji, slikovnicama i zanimljivostima s interneta. Isprintali smo razne fotografije vulkana i pričali o tome kako nastaju, kakvih sve vrsta vulkana postoji, zašto neki eruptiraju dok drugi „spavaju“. Razgovarali smo i o materijalima, stanjima i temperaturi u prirodi. To smo sve objedinili u crtežima vulkana, a prije spavanja smo još i pogledali emisiju o vulkanima što je baš bilo super zanimljivo!

Idućeg dana smo vidjeli razliku u boji vulkana i tvrdoći te smo utvrdili znanje od prethodnog dana, dok smo pripremali pribor za bojanje. Odabrali smo boje vulkana i obojali ga prema sjećanju. Kada je sve bilo gotovo otišli smo prošetati u vrt da se boja malo osuši.

Erupcijaaaa...
Dodajemo ocat.
I konačno.... ta-raaaaa.... najzabavniji dio! Onaj kada se igramo malih kemičara. Malom žličicom zagrabili smo sodu bikarbonu. Rekla sam jednu žličicu no na kraju ih je bilo barem dvije – tri (iz štosa)  zatim smo nakapali nekoliko kapi jestive crvene boje s okusom maline. Baš je izgledalo štosno! Na koncu smo došli do najzabavnijeg dijela, a to je kapanje octa pomoću male pumpice (mi smo koristili onu tekuće Stevie)

Sada kreće zabavni dio...
Ovaj simpatični i vrlo jednostavni projekt donosi gomilu zabave, veselja i silne sreće, a vulkan se može upotrebljavati iznova koliko got bude donosio zabave... sadržaj se samo opere, osuši i spreman je za nove avanture! I uvijek, ali baš uvijek pali! (barem kod nas)
Veseljeeeee


<3  

Koja fora! A sada vi!

Nema komentara:

Objavi komentar