petak, 27. srpnja 2012.

ZNATE LI TKO JE PIGULICA?

O Pigulici sam čula jaaaako jako davno. Čak mnogo prije nego što je nastala u papirnatom obliku kao jedna prekrasna zbirka sačinjena od 11 priča koje je autorica Anamarija Simčić Paulić namijenila "malim ljudima i velikoj djeci". Pigulica koje se ja sjećam je ovca. Mala plišana ovčica koja je vrlo posebna. Ovčica koja je vjerojatno prva čula sve priče koje je Anamarija smišljala radeći u vrtićima u Rijeci, Opatiji, Ičićima... O Anamariji bih mogla pričati danima. Ne znam kako zamišljate savršenu tetu u vrtiću? Tetu koja te na prvu kupi u potpunosti! Tetu koju djeca naprosto obožavaju. Teta kojoj djeca vjeruju, koju vole i kojoj se povjeravaju. A sve zato što uopće nije tipična teta. Čak ni ne izgleda onako kako tete u vrtiću obično izgledaju. I baš je zato posebna. I baš je zato djeca obožavaju! Od njenog blagog glasa do silne stvaralačke energije i nepresušne kreativnosti!!! S njom nikada nije dosadno i s njom uvijek odlazite u carstvo mašte. U njenom je svijetu sve šareno i toplo i vedro, a najljepše je to što je njen svijet prepun ljubavi! Prave ljubavi koju djeca prepoznaju! Osim svega toga, ona je mama jednog dragog dječaka Vanje zbog kojeg je ova knjiga vjerojatno i nastala.

Priče koje se skrivaju u knjizi "Pigulica" toliko su tople da se vrlo lako uroni u bajku. Likovi su uglavnom životinje ili prirodne pojave. Anamarija kroz poučne i tople priče govori o vrijednosti svakog bića, o vrlinama koje se cijene i koje treba razvijati, o ljubavi koja je najvažnija, o prihvaćanju svijeta iz perspektive koje su djeci vrlo bliske, razumljive i lake za usvojiti. Priče su vrlo poučne i govore o zaštiti prirode, značaju zajedništva i prijateljstva, ali i o tome kako je svaki i najmanji trenutak našeg života važan i da se ne treba gubiti u načinu života koje nam nameće društvo nego da se treba osluhnuti svoje srce koje nam govori što je ono najbolje za nas. To je ono na što obično nekako zaboravimo. A ona nas uči da budemo svoji. A kad smo svoji, kada smo orginali, pravi mi... onda tu nema mjesta dosadi, ali ni razočarenju. Jer, slijedimo svoje srce. A ono nas ne može razočarati. Ma kakve got izazovne prepreke naišli na našem putu.

Ova divna knjiga može pružiti mnogo divnih zajedničkih trenutaka odraslih i djece kroz njeno zajedničko istraživanje, ali i kao dobra ideja za kreativne igre i stvaranja. Ona je dokaz kako Hrvatska ima itekako puno kvalitetnih mladih autora kojima samo treba dati šansu i upoznati ih otvorena srca. Moj dječak najviše voli da mu čitam pričice "Kap na kap", "Roda na visokoj nozi", "Tratinčica", "Šutljivo drvo", "Puž samac" i druge. Nakon pročitanih priča još smo danima proživljavali i komentirali pročitano, a čak smo napravili svoje male igre koje su nastale spontano kao nadogradnja "Pigulice".

Knjigu možete naručiti od izdavača Meandarmedia. Tvrdog je i kvalitetnog uveza s prekrasnim veselim ilustracijama Ivane Devčić Bratonja. Najtoplije ju preporučam! Divna je.. http://www.meandar.hr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&category_id=20&product_id=191&Itemid=225

Nema komentara:

Objavi komentar