srijeda, 28. siječnja 2015.

LUTKE KOJE SU GLAMUR ZAMIJENILE PRIRODOM

Lutka Bratz kojoj je Sonia udahnula novi život
Sonia Singh je mama dvogodišnje djevojčice i živi na Tasmaniji. Osim što je mama, ona je umjetnica koja je nedavno započela projekt Tree change Dolls. Projekt je nastao spontano kada je u lokalnoj trgovini rabljene robe kupila nekoliko lutkica za svoju kćerkicu. Primijetila je da su sve lutke vrlo neprirodnog izgleda, pre naglašenih očiju i usana, odjevenih u izazovne kreacije. 

Prisjetila se vlastitog djetinjstva i zabavnih igara u prirodi u kojima je uživala.  Pomislila je da joj sa njenih 34 godine nije primjenjeno igrati se kao nekada davno, no za kćerkicu je željela pronaći lutkicu koja bi joj bila lijepa i bliska. Na žalost, takvu nije pronašla, pa se poigrala bojama i potpuno promijenila izgled lutaka u izgled blizak malenim djevojčicama. Za izradu jedne lutke potrebno joj je nekoliko sati.
Tree change Dolls
Kada je završila s promjenom izgleda odlučila se i za promjenu odjeće u udobniju. Kada im je napravila potpunu promjenu izgleda, pomislila je kako su sada njene lutkice sretnije i tako ih je i fotografirala. U prirodi, kako i priliči djevojčicama. Kada je svoj rad objavila na internetu nije ni slutila kamo će je to odvesti. U vrlo je kratkom vremenu primila velik broj mailova iz čitavog svijeta u kojima su mnoge mame tražile upravo takve, sretne lutkeza svoje djevojčice. Pojavio se velik broj raditelja koji svim srcem podržavaju povratak prirodi i prestanak hiperseksualizacije djece. U početku, Sonia nije ni slutila da će je neki roditelji smatrati junakinjom koja oslobađa zarobljene lutke.

Osobno, ne želim ulaziti u razmišljanje o dubljoj simbolici "oslobađanja" lutaka jer smatram kako je to tema za sociologe i psihologe, ali kao mama u potpunosti podržavam ovaj projekt. I jako bih rado imala jedan primjerak u svojoj kolekciji igračaka. Više o novom životu lutaka možete pročitati na službenoj stranici umjetnice ovdje

Nema komentara:

Objavi komentar