četvrtak, 22. svibnja 2014.

VILINSKI VRT




Kad se beba prvi put nasmijala, taj se smijeh raspršio na tisuću komadića koji su se razletjeli posvuda i tako su nastale vile.“  Petar Pan, J. M. Barrie

Prikupili smo gomilu izgubljenih stvari
Ne poznajem ni jedno dijete (a znam ih jako puno) koje ne voli priču o Petru Panu i vili Zvončici. Poslijednjih nas je nekoliko godina Disney zaista očarao svojim čarobnim vilinskim svijetom kroz serijal cjelovečernjih crtića u kojoj vila Zvončica igra glavnu ulogu. U crtiću „The great fairy resque“ možemo naučiti jako puno zanimljivih činjenicama o vilama. Upravo je taj crtić kod mog mališana potaknuo njegovu znatiželju za vilinskim svijetom bajki tako da smo danima čitali i proučavali sve do čega smo mogli doći, a da se tiče vila i vilinskog svijeta. Vrlo sam se ugodno iznenadila vidjevši zaista impresivan broj prekrasno opremljenih slikovnica i knjiga o vilama namijenjenim malenima, kao i onim malo većima, čega u mom djetinjstvu nije bilo toliko dostupno i toliko kreativno izrađeno.
Početak gradnje
Kada smo upoznali čitav niz činjenica o čudesnom životu tih malih pomagača prirode, odlučili smo se i sami okušati u izradi vilinskog vrta. Zvončica nam je jako simpatična zbog svoje osobnosti, goleme znatiželje, a slatko je i to što je pomalo smušena, ponekad nespretna i jako dobrog srca. A najviše od svega jer voli izgubljene stvari! I mi ih volimo, tako da smo se odmah na početku dali u potragu, a sve što bi pronašli stavljali smo u jednu malu kartonsku kutiju.
Tu se na koncu našlo nekoliko ukrasnih drvenih štipalica za rublje, malo klupko špage za vezanje paketa, nekoliko ukrasnih kamenčića čija je prvobitna namjena bila poliranje matica i vijaka, pronašli smo i lijepe oblike 'običnih' kamenčića, ali i onih koji služe za ukras. Zatim suhog cvijeća, šarene dugmadi, raznih vrsta češera, ukrasnih tikvica, komada starih dasaka, razbijenih lončića, šalica i puuuuno drugih svjetlucavih sitnica.
Kada smo napunili kutiju svojim blagom dali smo se u potragu za najmirnijim i najljepšim mjestom u dvorištu. Kada smo odabrali prostor gdje ćemo sagraditi vilinsku kućicu i urediti joj vrt, isprva smo zajedno krenuli čistiti prostor, a dalje sam postepeno ulogu glavnog projektanta i izvodioca radova predala mom mališanu jer se u potpunosti uživio, a ja sam se uhvatila fotoaparata.
Cijelo smo poslije podne uživali smišljajući najljepše i najudobnije verzije vilinskog novog doma. Kada je sve bilo gotovo rekla sam da bih sada mogla otići kupiti jednu figuricu vile i kao ukras ju staviti pred kućicu, no mališan se usprotivio: 'Ma daaaj mama... pa vidi kako je ovo lijepo. Budu prave vile došle! I zaista.... te smo večeri vidjeli nestašne malene krijesnice koje su se igrale iznad vilinske kućice. Njih je sigurno predvodio Blaze. Vjerujem da im se svidjelo to što su vidjele. Iako djeluje pomalo nespretno, to je ljupko djelo proizvod velike mašte, silne ljubavi i ogromnog truda i pažnje jednog četvrogodišnjeg dječaka.
Mi vjerujemo u vile, a vi?

Knjige o vilama koje volimo:

1.   Gdje žive vile i vilenjaci?
Izvorni tekst i ilusracije Cicely Mary Barker 1923.
Hrvatsko izdanje Planetopija, listopad 2008.
ručno izrađena knjiga, limitirana naklada
Ova zabavna knjiga puna je tajnih pretinaca, džepića, umjetnički oslikanih knjižica, omotnica i čarobnih malih umjetničkih djela koja se izdižu pred čitateljem dok ju lista. Velikog je formata i tvrdih korica, ukrašena zlatnim listićima i nije za čitanje u krevetu. Mary Cicely Barker je širom Ujedinjnog kraljevstva poznata kao stručnjakinja za vile i vilinski svijet. U ovoj zanimljivoj i zabavnoj knjizi piše o najdražim mjestima na kojima se vile i vilenjaci vole zadržavati. To su: krošnje stabla, šumsko tlo, vrtovi, aleje i živice i močvarno tlo. Svoje spoznaje o vilinskom svijetu pohranila je u ovoj predivnoj knjizi punoj iznenađenja. Na svakoj stranici nalazi se trodimenzionalni prikaz svakog mjesta gdje obitavaju vile i vilenjaci.
Listajući ovu knjigu pronaći ćete mnoštvo savjeta, raznih crtica iz vilinskog svijeta pa čak i vilinsku prašinu. Zavirite na trenutak u njihov svijet i kroz njega naučite osluškivati prirodu.

2. Vile – magični vodič kroz čarobno kraljevstvo
Profil, Zagreb, travanj 2010., cijena 139 kn
Ova knjiga, velikog formata, reljefnih tvrdih korica ukrašenih zlatnim i srebrnim prahom ima lijepo ukrašene stranice prepune zanimljivosti i krasnih ilustracija vila. Unutrašnjost knjige otkriva mnoštvo skrivenih džepića u kojima se nalaze iznenađenja, a na kraju knjige skriven je poseban dar – vilinska krila! Knjiga je sva u ružičastim tonovima i vjerojatno jee prvenstveno namijenjena djevojčicama, no mi smo ju čitali i bila je zabavna, tako da dečki n moraju brinuti... nađe se puno zabavnih stvari i za vas. I, ne... nećete postati djvojčice ako čitate ovakve knjige, tako da bez straha možete istraživati, jer je prepuna tajni i vrlo je zabavna!
Ovdje možete pronaći sve o pravilima vilinske kraljice, detaljno je opisana vilinska zemlja, vilinska prašina i vilinska mast i zašto služe, čarobni štapić i ostali rekviziti kojma se vile koriste. Zatim se tu mogu pronaći zanimljivosti o različitim vilama poput vrtinih vila, šumskih vila, božićnih vila, vila sna, kućnih vila, vilinskih kuma i gdje najčešće obitavaju. Ovdje su opisane i sve najpoznatije vile:  Zubić vila, Palčica, Plava vila i Zvončica, ali isto tako i  zločeste vile i neprijatelji vila poput vještica, trolova i goblina.  Ova knjiga skriva još puno toga, no za to se trebate uputiti u knjižnicu ili knjižaru jer baš ne bi bilo fora baš sve odmah otkriti.

3. Twig the Fairy and the Curious Land of Real
Ovo je knjiga o vili Twig koju je ona sama napisala i prva je njena knjiga. Njena se priča bazira na njenom djetinjstvu i svemu što je doživjela u svom vilinskom i ljudskom svijetu. Ona živi u magičnoj dolini i često je ljudi mogu vidjeti na renesansnim festivalima diljem Amerike. Ova se knjiga ne može kupiti kod nas, no na popisu je jer je zaista prekrasno čarobna.





Nema komentara:

Objavi komentar