utorak, 13. studenoga 2012.

MATILDA I VJEŠTIČJI MAČAK

Obećala sam da ću pisati o Matildi i njenom neobičnom mačku čim roman pročitam. Matildine neobične čarolije iz knjige "Matilda i vještičji mačak" mlade autorice Ivanke Ferenčić Martinčić konačno su me danas pohodile. Nestrpljivo sam sjedila u dnevnom boravku i upravo govorila o tome kako su me poštari zaboravili kada je zazvonilo zvono na ulaznim vratima. Poštar mi je donio ne jednu nego čak tri (različite) knjige... Koja sreća!
Odmah sam se uhvatila čitanja Matilde. (o ostalima u slijedećim postovima)

Prvo što uvijek primijetim na knjizi je njen izgled i miris. Ovdje se već na prvi pogled vidi da je knjigu pisala osoba koja je zaljubljena u slikovnice i knjige. Jer ovu knjigu možete doživjeti dodirujući je, gledajući simpatične ilustracije koje ljupko prate fabulu (posebno su slatke male mace s dekorativnim "zvrčkama" koje uokviruju redne brojeve stranica), a zatim posebno uživati u priči.  Autorica je ovaj roman pripremala s velikom ljubavlju i pažnjom za detalje, a to je ono što ja zovem kompletnim doživljajem! Čak sam u jednom trenutku imala osjećaj da mogu omirisati čarobni napitak iz priče.

Autorica potpisuje svoj prvjenac
Doduše, ovdje Vam ne želim prepričavati priču jer bih Vam onda upropastila priliku da sami doživite knjigu. Bila bih poput onih koji ne mogu dočekati a da Vam ne ispričaju kraj filma i time upropaste čitav doživljaj.
Ono što ću o knjizi reći je da će oduševiti i velike i male ljubitelje vila, vilenjaka, čarobnjaka i čarolija. Naši najmlađi i najradoznaliji čitači koji tek počinju svoju avanturu upoznavanja slova će u ovoj knjizi naučiti puno toga: da je knjiga njihov veliki prijatelj, da se u knjigama krije puno različitih zanimljivih informacija, knjiga će ih potaknuti da i sami krenu u istraživanje. Možda će neki od njih početi pisati svoj dnevnik ili izmisliti neku svoju kreativnu igru. Možda će se upustiti u avanturu istraživanja sve o životinjama, prirodi i neobičnim pojavama. Ali zasigurno će prema knjizi razviti novi odnos, poput onog kako se prema knjigama odnose Matilda i njena mama knjižničarka. Ivanka, koja je i sama po struci knjižničarka Gradske knjižnice Đurđevac, nenametljivo i spretno upoznaje svoje čitatelje s tajnama svog zanimanja. Na taj način educira, a njenom će zaslugom zasigurno odlazak u knjižnicu svima pretvoriti u nezaboravnu, uzbudljivu, a sigurno i čarobnu pustolovinu! Matilda je još od Roalda Dahla sinonim za djevojčicu koja voli knjige. Ivankina Matilda će to zasigurno ljupko zapečatiti.

Osim toga, ovih dana imate sreću družiti se a autoricom na Interliberu!
U petak 16. 11. i subotu 17.11. na štandu Naklade Nika na pozornici u paviljonu 6. 

Obavezno dovedite svoje, susjedine, prijateljičine... klince na malu kreativnu radionicu o knjigama, čarolijama i lijepim snovima! Uživancija, veselje i čarolija zagarantirana!

Ako pak niste u mogućnosti posjetiti Zagreb, ne brinite! Naklada Nika čuva Vaš primjerak http://nakladanika.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar