subota, 15. rujna 2012.

MUDRA BAKA I NJEN SAVJET

bakica
Mlada žena otišla je svojoj baki, pričala joj o svom životu i o tome kako joj je teško. Muž ju je upravo prevario i bila je povrijeđena, razočarana, tužna. Nije znala kako će sve to preživjeti i željela je odustati od svega. Bila je umorna od borbe. Činilo joj se da se u njezinom životu pojavi novi problem, čim riješi neki stari. 

Baka ju je odvela u kuhinju. Napunila je tri zdjele s vodom i stavila ih na štednjak. U prvu je stavila mrkve, u drugu jaja, a u treću mljevenu kavu. Pustila ih je da dođu do vrenja. Nakon dvadeset minuta isključila je štednjak. Izvadila je mrkve, jaja, kavu iz zdjela i poslužila ih. Okrenula se unuci i rekla joj: "Reci mi što vidiš."
"Mrkve, jaja i kavu", odgovorila je unuka. 

Onda joj je baka rekla neka opipa mrkve. Napravial je to i rekla da su omekšale. 
Zatim ju je baka tražila neka uzme jaje i razbije ga. Kada je unuka skinula s njega ljusku, promatrala je tvrdo kuhano jaje. Na kraju ju je baka tražila neka otpije gutljaj kave. Unuka se nasmijala kada je okusila njezinu bogatu aromu. 

Tada je upitala baku: "Što sve ovo znači?"

Baka joj je objasnila kako su mrkva, jaje i kava bili suočeni s istom nedaćom - vrelom vodom. Pokazalo se da je svatko reagirao drugačije. Mrkva je ušla u vodu snažna, tvrda i nepopustljiva, ali nakon što je bila izložena vrućoj vodi, omekšala je i postala slabašna i meka. Jaje je bilo krhko, njegova tanka vanjska ljuska štitila je tekuću unutrašnjost, ali nakon boravka u kuhanoj vodi, unutrašnjost je postala tvrda. 

Međutim, kava se ponašala jedinstveno. Tijekom kuhanja promijenila je - vodu. 

"Što si ti? Kada nedaća zakuca na tvoja vrata, na koji način reagiraš? Da li se tada ponašaš kao mrkva, jaje ili kava," upitala je baka unuku.  

Pokušajte razmisliti o ovome. Da li kad me stisnu nedaće da se ponašam poput mrkve, koja, naizgled jaka, suočena s boli postaje mekana i gubi svoju snagu.

Postajem li jaje koje se mijenja zbog topline? Da li nakon nekog problema ili teškoće postajem tvrda i ukočena? Izgleda li moja ljuska izvana isto, ali iznutra sam ogorčena i iamm tvrdo srca?

Ili sam poput kave? Kava je promijenila vodu, kada je doživjela ono što joj je donijelo bol. Kada kava postane vruća, kava ispušta miris i okus. Ako si kao kava, kada su stvari najgore, ti postaješ bolja i mijenjaš situaciju oko sebe. Kada je bol najteža i problem najveći, uzdižeš li se na novu razinu?

Neka vam život donese dovoljno sreće da biste bili ljubazni, dovoljno nedaća da biste bili snažni, dovoljno tuge da biste bili čovjek i dovoljno nade da biste bili sretni. 

Najsretniji ljudi nisu nužno imali najbolje od svega, samo su napravili najbolje od svega što im je došlo na put. Najsvjetlija budućnost uvijek se temelji na zaboravljenoj prošlosti i ne možeš ići naprijed u životuu ako ne ostaviš iza sebe sve svoje neuspjehe i boli. 

Pozdravljam vas uz želju neka svi u životu budemo poput kave. :)


Nema komentara:

Objavi komentar