četvrtak, 20. rujna 2012.

JAKO TUŽAN DAN

Renata Gucek
Ne znam kako bih ga opisala... Kao da i samo nebo plače.
Danas bih željela pisati o jednoj posebnoj mami, jednoj veseloj, vedroj, mami iz koje je prštala energija i ogromna pozitiva! Koju sam, onako... usput zadnji puta srela u Dm trgovini na dječjem odjelu i tada smo se poslijednji puta izgrlile i izljubile jer sam joj željela čestitati na prinovi koju su očekivali. Rekla je da je na očuvanju trudnoće zbog komplikacija. I to je bilo to....
Onda sam ovih dana jako intenzivno mislila na nju. I pisala joj blesave poruke na facebook tipa: heej, nadam se da ste bebica i ti veselo... kako ide? Koliko još? I... odgovori su bili šturi i vrlo rijetki. No, mislila sam da je stvar u pre natrpanom rasporedu, a ne o tim nesretnim komplikacijama.
I, onda... samo tjedan dana prije termina poroda... napustila nas je. Zajedno s bebicom.
Renata Gucek, osoba kakvu ste obožavali imati u svojoj blizini, a kao prijatelja bila bi velika privilegija.
Drago mi je što sam te poznavala. Time je ova vijest još bolnija. I teža.
Ne znam kako oblikovati u riječi ovo što upravo osjećam.
Nadam se da i tamo gdje si sada raduješ sve oko sebe.
I najiskrenije se nadam da će tvoji najmiliji dobiti utjehu. Jer, kako je tek njima, kada se mi... koji smo te tako malo poznavali osjećamo toliku prazninu i silan gubitak! Počivala u miru draga!


subota, 15. rujna 2012.

MUDRA BAKA I NJEN SAVJET

bakica
Mlada žena otišla je svojoj baki, pričala joj o svom životu i o tome kako joj je teško. Muž ju je upravo prevario i bila je povrijeđena, razočarana, tužna. Nije znala kako će sve to preživjeti i željela je odustati od svega. Bila je umorna od borbe. Činilo joj se da se u njezinom životu pojavi novi problem, čim riješi neki stari. 

Baka ju je odvela u kuhinju. Napunila je tri zdjele s vodom i stavila ih na štednjak. U prvu je stavila mrkve, u drugu jaja, a u treću mljevenu kavu. Pustila ih je da dođu do vrenja. Nakon dvadeset minuta isključila je štednjak. Izvadila je mrkve, jaja, kavu iz zdjela i poslužila ih. Okrenula se unuci i rekla joj: "Reci mi što vidiš."
"Mrkve, jaja i kavu", odgovorila je unuka. 

Onda joj je baka rekla neka opipa mrkve. Napravial je to i rekla da su omekšale. 
Zatim ju je baka tražila neka uzme jaje i razbije ga. Kada je unuka skinula s njega ljusku, promatrala je tvrdo kuhano jaje. Na kraju ju je baka tražila neka otpije gutljaj kave. Unuka se nasmijala kada je okusila njezinu bogatu aromu. 

Tada je upitala baku: "Što sve ovo znači?"

Baka joj je objasnila kako su mrkva, jaje i kava bili suočeni s istom nedaćom - vrelom vodom. Pokazalo se da je svatko reagirao drugačije. Mrkva je ušla u vodu snažna, tvrda i nepopustljiva, ali nakon što je bila izložena vrućoj vodi, omekšala je i postala slabašna i meka. Jaje je bilo krhko, njegova tanka vanjska ljuska štitila je tekuću unutrašnjost, ali nakon boravka u kuhanoj vodi, unutrašnjost je postala tvrda. 

Međutim, kava se ponašala jedinstveno. Tijekom kuhanja promijenila je - vodu. 

"Što si ti? Kada nedaća zakuca na tvoja vrata, na koji način reagiraš? Da li se tada ponašaš kao mrkva, jaje ili kava," upitala je baka unuku.  

Pokušajte razmisliti o ovome. Da li kad me stisnu nedaće da se ponašam poput mrkve, koja, naizgled jaka, suočena s boli postaje mekana i gubi svoju snagu.

Postajem li jaje koje se mijenja zbog topline? Da li nakon nekog problema ili teškoće postajem tvrda i ukočena? Izgleda li moja ljuska izvana isto, ali iznutra sam ogorčena i iamm tvrdo srca?

Ili sam poput kave? Kava je promijenila vodu, kada je doživjela ono što joj je donijelo bol. Kada kava postane vruća, kava ispušta miris i okus. Ako si kao kava, kada su stvari najgore, ti postaješ bolja i mijenjaš situaciju oko sebe. Kada je bol najteža i problem najveći, uzdižeš li se na novu razinu?

Neka vam život donese dovoljno sreće da biste bili ljubazni, dovoljno nedaća da biste bili snažni, dovoljno tuge da biste bili čovjek i dovoljno nade da biste bili sretni. 

Najsretniji ljudi nisu nužno imali najbolje od svega, samo su napravili najbolje od svega što im je došlo na put. Najsvjetlija budućnost uvijek se temelji na zaboravljenoj prošlosti i ne možeš ići naprijed u životuu ako ne ostaviš iza sebe sve svoje neuspjehe i boli. 

Pozdravljam vas uz želju neka svi u životu budemo poput kave. :)


subota, 8. rujna 2012.

PRETVORITELJ


Izvor: http://saintpigsfunfunbox.com/lion-on-stilts-chasing-giraffe/
Bajka "Pretvoritelj" bajka je porijeklom iz Kenije. Zanimljiva je to priča o lukavstvu, ali i o tome da snalažljivi na koncu pronađu nekoga tko im može parirati. Priča je ovo o dva brata i možete je pročitati u nastavku...

Bio jednom jedan čovjek po imenu Mbokothe, koji je živio sa svojim bratom. Njihovi roditelji su pošli na onaj svijet, namrijevši im dvije krave. Mbokothe reče: „Ako odvedem ove dvije krave vraču, on će mi u zamjenu dati čarobne moći.“
On odvede dvije krave preko polja i puma do mjesta gdje je živio slavni vrač, koji uze dvije krave i dade Mbokotheu moć da se pretvori u koju got životinju poželi. Mbokothe ode kući i povjeri to svome bratu, obvezavši ga na čuvanje tajne.
Jednoga dana Mbokothe se pretvori u golema, krasna bika i brat ga odvede na sajam da ga proda. Neki čovjek kupi ga od Mbokotheovog brata, plativši za nj dvije krave i pet koza.
Na putu kući bik Mbokothe pobjegne svome kupcu. Čovjek potrči za njim, ali Mbokothe prometne svoje stražnje noge u noge lava. Kada čovjek pročita tragove, reče rastužen: „Sve je propalo. Bika je zaskočio i požderao lav.“
Mbokothe se opet pretvori u čovjeka pa nimalo ne žureći se ode kući. Idućeg sajmenog dana Mbokothe se opet pretvori u bika i njegov ga brat ponovno proda za deset koza. No Mbokothe nije znao da je čovjek koji ga je kupio također bio pohodio onog istog vrača i zadobio čarobne moći ravne njegovima. Kad je Mbokothe-bik počeo bježati, čovjek se pretvori u lava i uze ga progoniti. Mbokothe se pretvori u pticu i odleti s onoga mjesta, ali se čovjek u času pretvori u snažna jastreba i poleti za njim. Mbokothe sleti na zemlju i pretvori se u antilopu, ali se čovjek pretvori u vuka. Svaki put kad je Mbokothe mijenjao svoj lik i čovjek je činio što i on, sve dok Mbokothe nije posve malaksao. „Ti si pobijedio“, reče on. „Pođimo do moje kuće i ja ću ti vratiti sve tvoje koze.“

I čovjek jak poput bika mora se jednog dana, htio ne htio, namjeriti na suparnika sebi ravna.