subota, 26. travnja 2014.

PJESMICE

Oduvijek sam voljela simpatične, duhovite  i lako pamtljive pjesemice. Često ih koristim kao zabavni intermezzo u igri s mališanom. Ovdje ću napisati par simpatičnih koje uvijek volimo recitirati.

BALADA O RASTRESENOM PROFESORU MATEMATIKE

Nitko od njega rastreseniji nije;
sebe sapuna, a ogledalo brije.
Prije spavanja cipele obuče,
a izuva se kad ide iz kuće.

Jednom za ljetne vrućine
hlad nije mogao dokučiti;
tražio je prekidač,
sunce je htio isključiti.

U tolikoj mu je mjeri glava
brojeva puna, da on i kada
treba pjevati - računa.

Događa se da traži za doručak
Pitagorin poučak,
a da u razredu nastaje graja
kad kaže: "Danas ćemo uzimati
kuhana jaja."

Pozdravi li ga netko, dogodi se često da, umjesto da odzravi, kaže "Odlično!
Možeš na mjesto!"

Jučer se u rastresenosti više nego proslavio;
umjesto ženina kaputa
ženu je na vješalicu stavio.

Danas je stvar još više ukrasio;
opušak stavio u krevet,
a sebe ugasio.

Zvonimir Balog


DOHVATI MI, TATA, MJESEC

Dijete:
Dohvati mi, tata, Mjesec,
Da kraj mene malo sja!
Dohvati mi, tata, Mjesec,
Da ga rukom taknem ja!

Otac:
Mjesec mora gore sjati,
Ne smije se on skidati!
On kod zvijezda mora biti,
Put zvijezdama svijetliti,
Da zvjezdice kući znaju,
Kad se nebom naigraju.
I na zemlju mora sjati,
Da zec vidi večerati,
Da jež vidi putovati,
Da miš vidi trčkarati,
Da bi ptice mogle spati,
I da tebi, moje dijete,
Mjesec lagan san isplete
Od srebrnih niti
Pa da spavaš i ti.

Grigor Vitez



subota, 19. travnja 2014.

RASPJEVANA HRVATSKA KUNA U SRCU NEW YORKA



Ne, ovdje nije riječ o našoj nacionalnoj valuti i nekom možebit super odličnom poslu koji je sklopljen između američkih i hrvatskih gospodarstvenika, već je riječ o Hrvatskom festivalu djece i mladih koji je najveći kulturni projekt unutar Hrvatske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama, a raspjevana kuna o kojoj je riječ u naslovu njihova je simpatična maskota. 


O ovom lijepom festivalu puno sam čula iz brojnih priča jednog od osnivača, organizatora i skladatelja gospodina Ivice Gašparića - Gape koji svoje korijene ima u gradu Picoka, Đurđevcu. On mi je ispričao kako je ideja o osnivanju dječjeg festivala potekla od grupe hrvatskih glazbenih umjetnika iz New Yorka, entuzijasta i velikih zaljubljenika u rodni kraj. Osim što su na ovaj način željeli uložiti svu svoju ljubav, predanost i trud u radu s mladima, oni na ovaj zabavan, mladima lijep i prihvatljiv način čuvaju običaje, njeguju hrvatski jezik i bogatu hrvatsku kulturu. Prvi Hrvatski dječji festival održan je 2000. godine, na zadovoljstvo Hrvatske zajednice iz Astorije, Hrvatske katoličke misije iz Astorije i brojnih prijatelja iz Hrvatske. Budući da je festival polučio velik uspjeh i zanimanje nastavio se, dok se postepeno razvijala vrlo uspješna suradnja između hrvatskih kompozitora i Odbora festivala. Dječji festival je tako godinama rastao zajedno sa svojim mladim izvođačima, postepeno se širio i postao lijepa tradicija naših iseljenika u Americi. 

Ove se godine po prvi puta održao u novoizgrađenoj dvorani u Frank Sinatra School of Arts u Astoriji dana 13. travnja 2014., umjesto dvorane Queens College u New Yorku kao do sada . Voditelj festivala bio je poznati pjevač, voditelj i zabavljač Mario Lipovšek Batifjaka kod nas u zadnje vrijeme najviše poznat po "Belim udovicama", dok je u zabavnom dijelu programa nasupio pjevač Matko Jelavić poznat po pjesmi Majko stara", ali i među mnogima poznat i kao odličan bubnjar grupe Metak. 

Na festivalu se ove godine natjecalo 22 izvođača: Angela Nemarić s pjesmom "Barba iz Amerike", Lucia Gržan pohvalila se neobičnom ljubavi u pjesmi "Volim školu", Katarina Aleksa je opjevala hobi svoga djeda s pjesmom "Gradela je dida moj", Marko Šuto je slavio uz pjesmu "Fešta", Anonia Zandel opjevala je mamu u pjesmi "Moja mama", Nina Škifić nas je poučila tko su dalmatineri u pjesmi "Dalmatiner", Valentina Grgin sjetno s prisjećala ljepota Hrvatske u pjesmi "Dalmatinske zlatne vale", Niko Nemarić je pjevao o svom djedu u pjesmi "Dida moj", Antea Paša snila je uz pjesmu "Sanjam", Emma Laslavić nam je opisala kroaz pjesmu kakva je "Kuća moga dide", Ivan Begonja spjevao je Dalmaciju u istoimenoj pjesmi, Kristina Glavan je maštom otputovala na more u pjesmi "Odnili me plavi vali", Dok je Tina Šuto opjevala ljubav prema domovini u pjesmi "Ja te volim, Croatio", Lara Šare pjevala je pjesmu "More", mali bećar Filip Živko u pjesmi je poučio sve one koji ne znaju da "Snaše vole tambure", Valentina Vučenik se pjesmom divila prirodi u pjesmi "Procvjetala ružica", Arijana Lisica pjevala je "Lijepa zemljo Hrvatska", Stefanie Pavlović opjevala je "Sve djedove livade", "Duša hrvatska" pjesma koju nam je lijepo odpjevala Lana Živko, Ivan Kalinić je pjevao "Neka noćas New York piva", Luna Tomazsewski pjevala je o zanimljivim pričama njenog djeda u pjesmi "Dida mi je priča" i na koncu Eva Blasov je pjevala što se dogodi kada medo posjeti Jadran u simpatičnoj pjesmici "Došo medo na Jadran". 

Pobjednik Hrvatskog dječjeg festivala 2014 je Niko Nemarić s pjesmom "Dida moj" koji je osvojio nagradu - putovanje u Novi Vinodolski u trajanju od dvanaest dana u sklopu čega će pohađati Malu školu hrvatskog jezika. Nagradu Hrvatske matice iseljenika "Domovinsko gnijezdo" dobila je Emma Laslavić koja je pjevala pjesmu "Kuća dide moga". Drugu nagradu osvojio je Ivan Kalinić s pjesmom "Neka noćas New York piva", dok je na trećem mjestu, nagradu publike dobila Lara Šare koja je otpjevala pjesmu "More". Ova je pjesma dobila i prvu naradu žirija, drugu je dobila pjesma Kristina Glavan s pjesmom "Odnili me bili vali", dok je treću dobio Niko Nemarić i pjesma "Dida moj". Nagradu za najbolju koreografiju dobila je Katarina Miočić za pjesmu "Fešta" koju je izveo Marko Šuto, dok je nagradu za umjetnički dojam dobila pjesma "More" koju je otpjevala Lara Šare.
Zanimljivo je da je u ovih deset godina koliko festival postoji nastupalo više od 500 djece i mladih, a ispjevano je čak 294 pjesmama od kojih su neke stekle svoje ljubitelje pa se pjevaju i danas. Festival je okupio djecu iz hrvatske zajednice u New Yorku, New Jerseyju, kao i mlade pjevače iz Chicaga, Toronta i sjeverne Karoline. Snimke festivala se prikazuju na Hrvatskoj radio televiziji i na hrvatskom satelitskom programu. 

Uživajte u simpatičnim pjesmicama  klikom ovdje , dok fotogaleriju možete posjetiti na njihovoj facebook stranici ovdje