nedjelja, 25. listopada 2015.

DA VINCI – genij i njegovi izumi u Zagrebu – avantura vrijedna pamćenja


Na putu prema izložbi
Naš je mališan prije otprilike godinu dana vidio BBC-evu emisiju o Da Vincijevim izumima. Od tada je silno fasciniran njime. Iako je prvi puta čuo za njega u odličnom crtiću Little Einseins koji se vrtio na programu Disney Junior, dok je još bio beba.

Često nam je puta govorio kako je Da Vinci njegov prijatelj i prepričavao nam avanture kada su zajedno radili na nekim izumima. Kad je bio velik, naravno. Kaže nam mališan da je on Da Vinciju jednom spasio život i da se sjeća nekih eksperimenata koje nitko ne spominje. Rekao je da im je najbolji izum bio vremenski stroj. I helikopter. Nama je jednostavno nevjerojatno fascinantna činjenica koliko se on zanima za izume. I koliko strpljivo i sa osobitim žarom promatra kako stvari funkcioniraju. 
Portret Cecilie Gallerani

Slikarstvo mu nije predmet interesa, osim dijela koji se odnosi na studiju ljudskog tijela. Čak nam je pokazivao i mjesta gdje Da Vinci nešto nije dobro nacrtao. Nevjerojatno mi je koliko je detalja zapamtio dok sam mu čitala sve do čega sam mogla pronaći o ovom iznimnom čovjeku.

Naravno, dječja nepresušna mašta učinila je ostalo.

Od dana kada smo saznali za mogućnost održavanja izložbe Da Vinci – genij i njegovi izumi u Zagrebu, spremali smo se posjetiti je, jer smo znali koliko će to veseliti našeg mališana. I uvijek, baš uvijek nas je nešto spriječilo u našem naumu. Prvo je to bilo nezgodno vrijeme, pa visoke vrućine, pa registracija vozila i švorc mjesec… I kada smo već pomislili da nam Leonardo nije suđen, saznali smo da se izložba zbog velikog interesa produžuje. Nitko sretniji od nas! No, dani su se pretvorili u tjedne, tjedni u mjesece… Zaredali se radni vikendi, hladnoća, kišni period, virozice i taman kada smo pomislili da je sve nekako protiv nas, stigla je idealna vremenska prognoza i poziv za druženje s jako dragom prijateljicom koju silno volim, a tako rijetko viđam. Dan jednostavno nije mogao biti ljepši i bolji, savršeno usklađeno vrijeme… Sve je konačno bilo na našoj strani.

Ulaz u Kineski paviljon
Večer prije s uzbuđenjem smo razgovarali o mogućim eksponatima i zanimljivostima iz doba Renesanse. Mališan, od uzbuđenja dugo nije mogao zaspati, a njegovo se uzbuđenje i radost nekako proširilo i na nas. Jedva smo dočekali prekrasno sunčano jesenje jutro te krenuli na put. Nakon lagane vožnje do Zagreba stigli smo na odredište. Prije samog posjeta Zagrebačkom Velesajmu, posjetili smo obližnji Avenue Mall gdje smo se malo okrijepili prije izložbe. U blizini Cine star-a se nalazi simpatičan kafić u sklopu koje se nalazi jako lijepa igraonica u kojoj se mališan naskakao do mile volje, dok smo se mi družili. Iako je bilo divno, bilo je isuviše kratko, a tema neobično mnogo. U igraonici je simpatično to što klince možete ostaviti u trajanju do najviše tri sata. Svaki se sat naplaćuje 10 kuna. Igraonicu vode mlade i vesele animatorice koje toliko dobro zabave djecu da ih je kasnije teško izvući van. Svidjelo mi se to što se iz vana vrata ne mogu otvoriti, već je potrebno zvoniti ukoliko želite doći po svoje dijete. Osim toga, vrlo je zgodno to što su dvije stijene igraonice načinjene od stakla te je moguće pratiti što se u igraonici zbiva dok vani ležerno ispijamo kavu.
Jedna od Da Vincijevih letjelica 
sprava za mjerenje jačine vjetra
Nedaleko spomenutog kafića i igraonice nalazi se vlakić koji se aktivira pomoću kovanice od 5 kuna, u kojem nam se mališan provozao. I uživao, naravno. Na istom katu se nalazi u neposrednoj blizini i toaletni prostor namijenjen isključivo djevojčicama i dječacima. Svaki je prostor prikladno urešen i iznimno čist. Na vratima kabine nalazi se lenta za mjerenje visine koja se iznimno svidjela našem mališanu. Čak toliko da je naručio sličan za doma. U podzemnoj garaži nas je dočekalo još jedno ugodno iznenađenje (besplatan parking u trajanju od tri sata, weee!) pa smo se nakon izlaska orijentirali prema našem konačnom odredištu.
Iako nam je rečeno da se automobilom može stići sve do samog ulaza u Kineski paviljon, bilo je šteta ne iskoristiti prekrasan dan i uživati u toplini sunca i prekrasnim bojama jeseni.

Sat s mehanizmom koji je Da Vinci unaprijedio
Kineski me paviljon, kao i ostatak Velesajma doslovce osupnuo! Oronule stepenice, neodržavani prostori, ogromni kompleksi prepušteni propadanju. Nešto toliko suprotno vremenu kada sam kao djevojčica s roditeljima dolazila na veličanstveni Jesenski velesajam u kojem je baš te godine koja mi je ostala u tako živom sjećanju, partner našoj tadašnjoj zemlji bila upravo Republika Kina. Sada se mojem djetetu na istom mjestu ukazuju zatvoreni ugostiteljski objekti, osmrtnice u njihovim prozorima, zarđali spomenici koji su nekada blještali i ukrašavali prostor. Zatim su tu polupani prozori, okrhnute fasade i nekakav osjećaj goleme tuge i žalosti što tako nekoć prekrasno zdanje tako ružno propada.
Sprava za mjerenje vlage u zraku

Okinuli smo nekoliko fotografija prije ulaska u paviljon, a zatim ušli s velikim očekivanjima. Na samom ulazu nas je dočekao reklamni pano i Da Vincijev vojni most, koji nas je usmjeravao prema lijevom ulazu u dvoranu. U dvorani su radili mladić i djevojka, vjerojatno studenti koji su nam naplatili ulaznice i zaželjeli nam dobrodošlicu. Ulaznicu za mališana nismo trebali kupiti jer je za njegov uzrast ulaz besplatan.

Mališan je doslovce drhtao od uzbuđenja i požurivao nas. Ono što nas je dočekalo, je nešto meni čudesno. Iako sam mislila kako imam solidno znanje o ovom nevjerojatnom geniju, iznenadilo me što sam sve vidjela i pritom naučila.
Tenk koji je fascinirao našeg mališana. 

Kroz izložbu upoznajete Da Vincija kao osobu u potpunosti izvan svog vremena. Osobu čija znatiželja i kritički um nisu imali nikakvih ograničenja što se vidi iz najšireg spektra njegovih interesa. Iako ga najšira publika poznaje kao izuzetnog slikara čije je ime u novije doba popularizirao Dan Brown, da Vinci je bio znanstvenik, izumitelj, inženjer, arhitekt, kipar, filozof, umjetnik, ratni strateg, vrsni poznavalac ljudske anatomije, a bio je čak i modni dizajner i kreator, što osobno nisam pojma imala. Slušajući neke od posjetitelja, nemalo sam se začudila kada su komentirali da je izložba dosadna. Ne znam što su očekivali?!
Što se u ovom topu skriva?
Neki današnje uređaje i aparate koji nam olakšavaju život uzimaju zdravo za gotovo i ne mogu si predočiti u kojem je zapravo vremenu Da Vinci živio, istraživao i stvarao. Kada se pokuša zamisliti to doba, čovjek ne može a da se iskreno ne zadivi do kakvih je sve zaključaka i otkrića Da Vinci dolazio.

Izložba koju smo posjetili nastala je kao rezultat proučavanja Da Vincijevog djela "Codici Vinciani" od strane grupe iskusnih stručnjaka i vještih majstora, koji su godinama studirali i izučavali njegov rad. Držeći se Leonardovih naputaka, vješto su izradili strojeve u njihovoj realnoj veličini, pri čemu su koristili upravo materijale koje je sugerirao sam Leonardo i koje je u svoje doba imao na raspolaganju.
Da Vincijevo topovsko tane 
Ti su materijali uključivali ljepilo, užad, metale i drvo. Posebnost izložbe je što je velik dio izložaka interaktivan, te je moguće pokretati izložbene mehanizme promatrajući kako zapravo oni rade. Osobno, jako volim taj tako zvani "hands on" pristup, jer nam je kroz vlastiti doživljaj nekog izloška puno lakše zapamtiti i razumjeti funkciju pojedinog predmeta. To je naročito bilo zanimljivo našem radoznalcu koji nas je obasipao gomilom pitanja. Čak je u jednom trenutku prekinuo jedan par kako bih ih zamolio da mu pročitaju što piše pored izloška budući da smo ga mi, njegovi roditelji "ignorirali" i nismo mu odgovorili na pitanje iste sekunde.
Gotovo je svaki stroj iskušao i divio se načinu na koji se pojedini stroj pokreće.
kuglični ležajevi izrađeni od drva apsolutni su hit!
Neki su me izlošci vratili u prošlost na satove fizike i tehničkog odgoja i prisjetili me nekih zakona o kojima smo učili. Nevjerojatan mi je podatak da je Leonardo izumio zupčasti remen koji se uopće nije mijenjao od njegova doba do danas. Zaista fascinantno!
Izuzetno mi se svidio koncept izložbe. Izumi su bili podijeljeni na elemente: vatru, zemlju, vodu i zrak i upravo se kroz ovu podjelu može vidjeti Leonardova snažna znatiželja, koju danas možemo usporediti s dječjom, kao i nadahnuće koje je crpio direktno iz prirode, direktno ju promatrajući. Strpljivo i s uočavanjem toliko nevjerojatnih detalja! Bilo je zgodno vidjeti i kako je malac povezivao neke izloške koje poznaje.
Sve mi se, ama baš SVE svidjelo!
Na primjer, sjetio se da u Koprivnici postoji replika Da Vincijevog bicikla koja se nalazi u jedinstvenom Muzeju na otvorenom posvećenom biciklima.
Još je jedna činjenica koja mi je prošla glavom, a to je da je Da Vinci izmislio mnoge protu  - tipove, preteče nekih izuma koji su se godinama, čak i stoljećima kasnije izumili. Poput podmornice, tiskarskog stroja, padobrana, tenka, zmaja za letenje i mnogo drugih korisnih nama znanih izuma... Ovo je definitivno  izložba za sve sanjare, kreativce, klince i njegove roditelje.
Rukopisi velikog Leonarda
Može nam svima biti nadahnuće i poticaj da iskoristimo ograničenja kako bismo stvorili nešto novo i vrijedno, pritom poštujući prirodu i njene zakone. Za one koji bi na ovo odgovorili da se on bavio i uništavanjem, kreirajući borbene strojeve i unapređujući oružje, mogu samo reći kako je njemu na prvom mjestu bila ljepota i vrijednost taktike, a tek potom ona ružna namjena zbog koje je oružje osmišljano... No, da ne duljim dalje...      
Izložba je otvorena do 15.11.2015. pa tko nije stig'o – magarac je bio (šalim se), požurite!
Soba s ogledalima u kojima se tijelo ogleda u raznim perpektivama
Zaista je vrijedna posjeta.